We hebben 48 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3287072
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1532
1543
6827
636920
33538
62457
3287072

Uw IP: 54.92.148.165
18-07-2019 23:42

COLUMN: Wijnstunters aangepakt

Bij elkaar gefantaseerde en ongehoorde kortingen op wijn. Piraten die zich daaraan bezondigen zijn herhaaldelijk aan de schandpaal gezet. Dat deden wij in samenwerking met wijnhandelaren (KVNW), die nadeel ondervonden van oneerlijke concurrentie. Politiek en ambtenarij zijn er meer dan eens op aangesproken. En er is zelfs een kort geding over gevoerd. Wij hebben steeds gepleit voor een strafrechtelijke aanpak van misleiders en andere rommelaars.


En al die actie heeft tot resultaat gehad dat het kabinet de zaak nu heeft opgepakt en maatregelen tegen stuntkortingen neemt. Die zijn verwerkt in een wijzigingsvoorstel Drank- en Horecawet, die straks Alcoholwet moet gaan heten. Daarmee ontspringen de piraten nog niet direct de dans. Maar het ziet er naar uit dat de Tweede Kamer de huidige situatie niet op z’n beloop laat. Daarvoor wordt in ieder geval stevig ‘gelobbyd’.

 

Situatie straks

Wat wordt er nu zoal wettelijk gewijzigd? Dat staat gemotiveerd omschreven in de toelichting bij het wetswijzigingsvoorstel. Er mogen bij prijsacties van maximaal een maand of korter hoogstens kortingen van 25% worden gegeven op de vastgestelde prijzen voor wijn en andere alcoholische dranken. De Nationale Voedsel en Waren Autoriteit is belast met de handhaving. Die kan een dwangsom opleggen bij wetsovertreding. De foute verkoper verbeurt dan een boetebedrag voor elke dag dat de illegaal bevonden prijsactie voortduurt.

 

Dezelfde autoriteit controleert ook of verkopers, zoals supermarkten, warenhuizen en horecabedrijven, zich houden aan de leeftijdsgrens van 18 jaar, waar beneden aan niemand alcohol mag worden verkocht. De verkopers zijn straks wettelijk verplicht dat op legitimatie te controleren. Wordt in 12 maanden tijd bij dezelfde verkoper drie keer geconstateerd dat onder de wettelijke leeftijdsgrens is verkocht, dan kan de burgemeester van de betrokken gemeente de verkoop laten stopzetten. ‘Foute’ jongeren krijgen voortaan een boete.


We mogen aannemen dat piraten straks wel op hun hoede zijn, maar vindingrijk genoeg blijven om onder de wettelijke radar te blijven.

 

Tegen fantasie-kortingen blijft het moeizaam vervolgen, al moet de piraat bij rechterlijke uitspraak nu wel ‘transparant’ maken dat het om kortingen op de waarachtig laagste prijs gaat. Ook misleiding door over de wijnoorsprong of de producent onwaarheden te debiteren kan bij de voorgestelde wetswijziging nog niet worden aangepakt. Maar er is in ieder geval een eerste -zij het traag verlopen- stap gezet. Eindelijk...