Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 137 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072614
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1107
1824
11447
13592
30083
388978
6072614

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:45

COLUMN: Barbara’s wijnvrouwen

Klik hier voor de foto's van Barbara,

 

Ooit een bonte fotogalerij gezien, een hoogst eigen smoelenboek waarin de hoofdpersoon zich in allerlei vini-standjes uitvent? Zo’n website waar de eigenliefde in letter en poze vanaf druipt? En die zich bij de organisatie van commerciële wijn-‘events’ het stempel ‘onafhankelijk’ meent te kunnen opdrukken? Wel eens meegemaakt dat een wijnmens zich, niet gehinderd door enige bescheidenheid, in duur verpakkingsmateriaal rolt en aan het vaderland slijt dat zij ( want het gaat om een vrouw) in wijngewichtigheid nauwelijks valt te overtreffen? Al beleefd dat zo’n wijnwezen zich van de ene op de andere dag in de rangen van het vermeende Wijngezag tilt, om zich vervolgens te scharen in de gelederen van Uitroepers van wie er in polderland al jaren teveel rondscharrelen?

 

Helaas moet ik het wijnvolk meedelen dat dit ons sluipenderwijs is overkomen. Eens beleed ik de wijnreligie dat er in ons land maar één wijnpaus was die zich zou handhaven zolang hij ieder wijnschisma de baas zou blijven. Maar die heeft nu een rivale, in Hare Wijnigheid pauzin Barbara. En die heeft als missie andere wijnvrouwen te zegenen met de titel Wijnvrouw van het Jaar, waarmee ze de geloofwaardigheid van haar eigen wijnpontificaat wil oppoetsen. Niets ten nadele van de dames die zich dit ritueel laten welgevallen en zich ongetwijfeld in de wijnwereld hebben onderscheiden. Maar hoe komt een streverige vinologe erbij zich de ‘bevoegdheid’ aan te matigen vanuit een zogenaamd belangeloos opgezet Theater, inclusief Barbara’s Leerdammer ‘glasproeverij’, anderen de maat te nemen en te kunnen onderscheiden?

 

Imitatie

In welke wijn- of spijscategorie hebben we nog geen Laureaten van het Jaar? Zelfs ‘aankomende’ talenten mogen zich al in het Bling van Verdienste wentelen. Terwijl Uitroepers, met uitzondering van vinpressionist Hubrecht Duijker, organisaties zijn die zich daarmee willen 'profileren', heeft pauzin Barbara in haar eentje ook het selecteren van aankomende bling-kandidaten nageaapt. Want per seizoen wordt er een vrouw ‘genomineerd’ die dan nog maar moet afwachten of ze de ‘jaartitel’ binnen haalt. Daartoe spant ze weliswaar enige haar welgezinden voor de kar, maar Barbara strijkt met de eer.

Ze laat er op haar aftitelingsrol geen misverstand over bestaan 'oprichtster' van die Jaarvrouwen te zijn. En dan zie ik verder maar af van al die uitgebeelde zelfbevrediging waarmee Barbara op 'sosjal miediea' haar voyeurs pleziert.

 

Hare Ijdelheid houdt van ronkende teksten, die lang niet vlekkeloos zijn, al componeert ze die dan samen met het PR-bureau Miss Publicity. Ook daaruit valt af te leiden hoezeer ‘ik hou van mij’ als rode draad door haar ‘presentatie’ loopt.

 Journalisten stellen in soortgelijke gevallen (afgezien van 'Hoe voelt dat' en 'Wat doet dat met je?’) dan de vraag: ‘Is dat erg?’ Dat denk ik niet. Het niveau van de nominatie lijkt me transparant genoeg. Zolang er vrouwen zijn die er hun CV mee denken te versieren, mag de wijnpauzin zich van mij gekieteld weten. Maar het had meer voor de hand gelegen dat wijnvrouwen van het Jaar een serieuzere procedure bij een overtuigender Uitroep-'autoriteit' zouden hebben doorlopen dan die van de bedenkster.

 

'Mag ik me even voorstellen: Ik ben Barbara’s wijnvrouw'.

Nou en...

 

Barbara Verbeek afficheert zich op haar website als volgt:

Register Vinoloog
Wijnschrijfster
Presentatrice
Wijnreisleidster
Styliste
Blogger
Ambassadrice Royal Leerdam
Wijn & Spijsspecialiste
NK Oestersteken
Wijntheater®
Champagnebar.nl
Ontwerper Expert’s Collection
Oprichtster Wijnvrouw van het jaar
More than Drinks
Gastronomie