Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 105 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072696
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1189
1824
11529
13592
30165
388978
6072696

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 18:19

COLUMN: Kritiek werkt

Ze gaan er eindelijk iets aan doen. Bij ‘DÉ wijnwebsite van Nederland’, een pretentieuze titel die nooit is waargemaakt. Wijn.nl maakte de laatste tijd een uitgebluste indruk. Wat voor ‘actueel’ of ‘laatste’ nieuws doorging, was vaak maanden over de uiterste houdbaarheidsdatum. Het ‘blog’ liet bijdragen zien van ‘columnisten’ die al lang niets meer bijdroegen en van wie er één aan Wijnwijs liet weten: ‘Ik kon me niet herinneren dat ik er ooit iets voor geschreven had’. Niettemin liet de Stichting Wijn Onderwijs Nederland (SWON), sinds het opheffen van het Productschap Wijn verantwoordelijk voor de inhoud, de boel gewoon doorsudderen. Tot schande van deze instelling die op diezelfde website al geruime tijd geleden toezegde de actualiteit weer op te pakken.

 

 

Verandering

Nadat Wijnwijs het nalatig gedrag en de misplaatste ondertitel van de website enkele malen in berichtgeving en een column aan de kaak had gesteld, bleef het voor de buitenwacht oorverdovend stil. Binnenshuis verdween intussen het schaamrood van de bestuurders-wangen en boog de leiding zich over een taak die ze allang had moeten vervullen: weer een onvervalste wijnonderwijs-website maken.

 

Wijnwijs kwam dit 'reveil' op het spoor na contact te hebben gezocht met het SWON-bestuur. Op de vraag of ze het daar niet op z’n minst overdreven vonden een ingedutte wijnwebsite met een ridicule ondertitel in de lucht te houden, zei ons secretaris Hans Burghoorn: ‘Inderdaad is de website niet up to date. En we zijn ermee bezig dat te veranderen. Vermoedelijk kunnen we eind maart een nieuwe website presenteren. Die is dan helemaal gewijd aan het wijnonderwijs. We hebben veel te lang stil gestaan’.

 

Eerst bewijzen

Verschijnt die website dan weer onder hetzelfde logo? Hier aarzelt de secretaris. Dan zegt-ie dat de nieuwe naam nog niet bekend is, maar dat daarover al wel wordt nagedacht. Bij doorvragen geeft-ie toe dat de huidige ondertitel waarschijnlijk niet wordt gehandhaafd. Want dat zou betekenen dat de website vanuit een onverklaarbare eigenwaan voor zichzelf een overtreffende trap handhaaft en zich daarmee verheft boven alle wijnwebsites van ons land. En omdat onderwijs vooral over waarheid moet gaan, zou die vermeende onovertroffen voortreffelijkheid op z’n minst eerst bewezen moeten worden. Dat lijkt ons voor dit gezelschap te hoog gegrepen. De nieuwste poging om bij de les te blijven achten wij eerder haalbaar, want niet bij voorbaat door zelfoverschatting gesneuveld.   

 

Omdat het nooit te laat is eigen missers te erkennen, waarderen we dat de SWON zich onze kritiek heeft aangetrokken en zich niet langer wil vergrijpen aan een overdosis illusoire ambitie. Of dat ook zal inhouden dat de thans nog 'achterlijke' wijnwebsite straks 'voorlijk' wordt, staat nog te bezien.