Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 142 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072619
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1112
1824
11452
13592
30088
388978
6072619

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:46

COLUMN: Minder wijndorst

Hij kreeg de hele Franse medische wereld over zich heen. Maar de minister van landbouw Didier Guillaume gaf geen krimp. Hij raakte betrokken bij een discussie die in Frankrijk al maanden woedt over het aanpakken van overmatig drankgebruik bij jongeren. Dat bracht hem in een interview tot de uitspraak dat jongeren die dronken uit nachtgelegenheden komen dat niet van wijn zijn geworden, maar van sterker spul. En dat wijn geen alcohol is 'als alle andere'. Schande dat een minister zo reageert, vond de medische stand, die jaren geleden vooral rode wijn aanbeval tegen allerlei kwalen. Een reactie op een paar zinnen uit het antwoord van de bewindsman, die zich wel degelijk achter het Franse kabinetsstandpunt schaart dat schadelijke effecten van wijngebruik effectief moeten worden aangepakt. Er volgde een stroom reacties, die aanleiding gaven tot een tweede interview. Daarin zei de minister dat een molecuul whisky evenveel alcohol bevat als een molecuul wijn en dat hij nou eenmaal geen moleculen maar ‘glazen’ drinkt.

 

 

Ook dat antwoord maakte van alles los. De minister kreeg zelfs naar z’n hoofd dat hij de werkelijke situatie niet wil zien. Is-ie wel eens naar een Beaujolais-festival geweest, ‘waar horden jongeren lallend rondlopen?’ En dat is nog een van de onschuldigste vragen. Inmiddels ligt er een hoop onwelriekende reacties op zijn bureau. Dat soort haatmails sturen wijn-afwijzers geregeld, zodra ook maar iemand de wijn als cultuurverbonden in bescherming neemt.

 

Kortom: het Franse kabinet  l i j k t  verdeeld als we ons herinneren hoe de minister van gezondheid Agnes Buzyn eerder waarschuwde tegen gezondheidsschade door wat lijkt op wijnverheerlijking. Maar dat is het niet. De wijnsector is een van de belangrijkste dragers van de Franse economie en de wijn een erkend cultureel erfgoed. Al houdt dat nog niet in dat drinkgelagen en uitspattingen dienen te worden vergoelijkt. Dat doet het Franse kabinet ook niet. Het zoekt het daarom in campagnes die verstandig gebruik uitdragen. Drastischer maatregelen zoals een minimumprijs voor alcohol zijn daar nog lang niet in beeld.

 

Verontrustend
De vraag is of actie tegen overmatig WIJN-gebruik van jongeren op termijn noodzakelijk is. Want millenials, om te beginnen in de Verenigde Staten, laten wijn-verbruikscijfers zien die de grote wijnconcerns zouden moeten verontrusten. Jongeren kiezen steeds vaker voor andere alcoholische dranken dan wijn. Vooral cocktails doen het daar goed. Voor die ‘transitie’ zijn verschillende redenen. Wijn wordt vanwege prijsstijgingen steeds minder populair voor een generatie die nog niet zoveel te besteden heeft. Ook het klassieke aanbod met steeds dezelfde constante smaken en druivenrassen bevalt de millenials merkbaar minder. Ze willen iets anders drinken dan hun vaders. Geen traditionele, omhoog geschreven smaken van saaie rassen en achterhaalde wijnstijlen. En bij proeverijen, die lang niet altijd gratis zijn, willen ze niet meer worden geconfronteerd met pluggerij van matige wijnen in een ambiance die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vrijwel niet met de tijd is meegegaan. Daar komt de golf van afbrekende publiciteit nog bij die wijnliefde verflauwt. Bereid je daarom voor op een noodzakelijke evolutie, anders mis je de boot, luidde dezer dagen de waarschuwing van de wijndivisie van de Silicon Valley Bank aan het adres van de wijnindustrie. Wie zich niet snel aanpast aan wat de voorkeur heeft van een nieuwe generatie, legt het loodje. Want van het afnemend restant 'babyboomers' zullen ze het niet moeten hebben.Soortgelijke verschijnselen tekenen zich ook in Europa af: jongeren die zich afkeren van een te weinig bewegende wijnmarkt en voor andere dranken kiezen.

 

 

Het zou me niet verwonderen als de Franse landbouw-minister alsnog gelijk krijgt. Overmatig drinken moet vanwege velerlei schadelijke gevolgen worden aangepakt. Maar niet zo onbehouwen dat de wijncultuur sneuvelt onder de druk van acties die wijnboeren en matige wijndrinkers voortdurend op hun ziel trappen. Dan zou de natie in dat opzicht z’n voorbeeld- en referentiepositie in de wereld verliezen. Nog afgezien van het banenverlies dat het Franse platteland al jaren teistert.

En dat is wel het laatste wat presidenten La Republique zouden willen aandoen.