Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 55 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6072532
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1025
1824
11365
13592
30001
388978
6072532

Uw IP: 3.210.184.142
16-05-2021 17:12

COLUMN: Geleur met ‘kerst’-wijn

In de laatste maanden van het jaar wordt er landsbreed mee geleurd: ‘kerst’-wijn, die niet bestaat. Al die middenstanders en importeurs roepen maar wat omdat ze denken dat ‘t ‘verkoopt’. Of ze bespringen je digitaal met wat zij je als uniek in de maag willen splitsen. Wijnschrijvers bevelen ook van alles aan, maar dan als ‘match’-wijn. En hun lofzangen stoppen leveranciers dan weer in hun promotie.


Op wat gedoe met rode wijn, sinaasappel, steranijs, kaneel en kruidnagel na, kennen we in de ‘echte’ wijnwereld niet zoiets als ‘kerst’-wijn. Wijn is wit, rosé of rood. En dan zijn er ook nog champagne, prosecco, cava, sekt en andere bubbels.

 

Feestelijke dagen verdienen de beste wijnen. Maar het probleem voor de consument is, dat iedere aanbieder zijn handel als het ‘summum’ ziet. De afgelopen weken hebben we van 33 wijn-venters 87 ‘kerstwijnen’ tussen de 9 en 85 euro per fles voorbij zien komen. Supermarkten bieden ze zelfs al vanaf 5 euro aan. Bij slijters en speciale wijnzaken komt de instapprijs bijna op het dubbele.

 

De ‘kerstwijn’ uit het werkgevers-pakket is gratis, maar lang niet altijd te ‘verteren’, omdat de cadeau-commissies zich aan een niet al te royaal budget moeten houden.

 

Dus kun je beter zelf op zoek gaan naar wat past bij wat je culinair van plan bent. De vraag is dan: hoe kies je dan? Daarover lazen we op websites allerlei tips, waarvan we de bruikbaarste hier weergeven voor de consument die geen ‘kenner’ is, maar toch goed voor de dag wil komen.

 

Waar let je op?

Kerst-eten is uitgebreider en vaak voller en krachtiger van smaak dan de doordeweekse pot. Daar horen dus overeenkomstige wijnen bij. En ja, daar moet je iets meer voor neertellen.

 

*Zorg dat je een sprankelend aperitief schenkt. Het is tenslotte Kerst en daar horen ook ‘amuses’ bij. Natuurlijk kun je champagne schenken, maar waarom geen Spaanse Cava, die je geen rib uit je lijf kost. Sherry mag trouwens ook weer.
Bouw de wijn-schenkerij naar zwaarte op, net zoals je diner. Je palatum houdt van toenemende smaakintensiteit. Dus niet het beste eerst, zoals de nationale vini-clown dezer dagen in een praatprogramma uitkraamde.

 

*Verbluf met je (rode) wijn. Omdat iedereen dat verwacht. Het hoofdgerecht komt van de slager of de poelier, en waarschijnlijk rechtstreeks uit de oven. Daar hoort gewoon een ‘knaller’ bij. Ga na wat wijnexperts zoal hebben aanbevolen. Kies daaruit en proef zelf eerst vóór.

 

*Schenk altijd een dessertwijn. Nederlanders zijn er niet zo van, maar een kerstdiner kan niet zonder. Port, sauternes, muscat, banyuls of Duitse Beerenauslese. Er is keuze genoeg.

 

Wat sla je in?

Beoordeel je gezelschap (wordt het gewaardeerd, proeven ze het prijsverschil?) en houd rekening met de volgende tips:

 

*Oriënteer je bij verschillende aanbieders vóór je koopt. ‘Marketeers’ van supermarkten, groothandels en wijnhuizen staan klaar om je portemonnee te plunderen, Met een lijstje en (online) vooronderzoek spaar je altijd geld!

 

*Wijnapps downloaden. Het pas vernieuwde Winestein, bijvoorbeeld, helpt je gerecht samen te stellen en te combineren met een bepaald type wijn. Inmiddels zijn ook allerlei andere digitale bronnen te raadplegen Vivino is er zo een. Er zijn ook wijnhuizen die een compleet maaltijd-advies met ‘passende’ wijnen ( uit eigen voorraad) voor de Kerst leveren.

 

*Zoek bij voorkeur wijnen uit de streek waar de gerechten ooit hun oorsprong vonden. Wat is bijvoorbeeld Boeuf Bourguignon zonder (rode) Bourgogne met Kerst? En ga eens wat proeverijen af. Er zijn er tientallen, zie Google.

 

*Koop niet alleen maar wijnen naar eigen voorkeur. Ga op de stoel van je gasten of huisgenoten zitten en probeer je te verplaatsen in wat zij zouden appreciëren, al moet die toegeeflijkheid ook weer niet tot uitgaven-explosies of kwaliteitsarmoe leiden. En koop niet te krap in. Dan hou je genoeg over voor een sprankelende jaarwisseling.

 

Tenslotte: 'Toon eigenaarschap' als ze aan je oliebollen zitten!