We hebben 214 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3246338
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
723
1933
6213
597730
55261
59250
3246338

Uw IP: 100.25.214.89
27-06-2019 12:00

COLUMN: Beestachtige wijntaal

Eindelijk weer eens wat te lachen. Dierenleed-bestrijder PETA* lijkt wel bestierd door mierenneukers. Een zin die straks van deze muggenzifters niet meer mag. Dus moet heel het sociale en culturele leven worden gekuist van dieronvriendelijke taal. Of het nou om worst, kaas of ander ‘dier-gerelateerd’ voedsel gaat, eruit met het soort uitdrukkingen waarmee het dier in z’n beestachtige essentie wordt aangetast.

 

 

Dat heeft nogal wat consequenties. De hele literatuur en vooral de woordenboeken dienen wereldwijd te worden opgeschoond voor ongewenste, van dieren afgeleide taal. Ook de wijn-‘speak’ die nogal doorspekt is met animale beschrijvingen, waarmee wijncritici vooral elkaar bestoken. Dat wil zeggen: ALS deze luizen in de pels van de samenleving voldoende supporters krijgen. En daar geloven die campagne-leeuwen heilig in. Op hun website dragen ze dat nadrukkelijk uit: ‘Woorden doen ertoe. En naarmate het begrip sociale rechtvaardigheid evolueert, zal onze taal zich daarnaar schikken’. Je kunt er hoogstens schaapachtig om grinneken.

 

Taal-armer

ÁLS de Opperste PETA-Sovjet daarin gelijk krijgt, wordt ook de wijnwereld aanzienlijk taal-armer. Zonder dat daarvoor-naar ik vrees- veel vernieuwende scheppingsdrang van verdorde wijnapostelen in de plaats treedt. Om te beginnen mogen wijnsmaken dan niet langer worden uitgedrukt in termen van natte hond, kippenstront en kattenpis. Grote verliezers zijn straks ook al die wijnboeren diemet flesnamen dik aan beesten verdienen: Arrogant Frog, Screaming Eagle, Schwarze Katz en Wild Pig kunnen wel inpakken. En ook een aroma als karnemelk of een botertje in de afdronk zullen definitief moeten worden geschrapt. Al die wijn- en kaas-predikers zijn gedoemd andere loei-goeie combinaties te bedenken. En wijnadviezen die ‘matchen’ met levend gekookte kreeft of ander barbaars om zeep geholpen ‘seafood’ vallen straks onder de strafwetgeving. Dat gaat ook gelden voor zogeheten, maar niet bestaande, ‘wild’-wijnen en in vergist druivensap gedrenkte patrijzen- of fazantenbout. En wie nog wijn drinkt in een apenpak is straks de gebeten hond.

 

Zoals gezegd: ÁLS die kippen-zonder-kop in die ivoren toren de wind mee krijgen. Ik geloof niet dat het ooit zover komt. Want wie doorslaat in z’n fanatisme wordt zelden serieus genomen. En daar hef ik graag een glas Hongaars stierenbloed op.

 

*People for the Ethical Treatment of Animals.