We hebben 108 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3115180
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1586
1820
3406
470684
39391
66881
3115180

Uw IP: 18.212.239.56
23-04-2019 16:33

COLUMN: Gehakt en wijn

De Franse hoogleraar Pierre-Louis Teissedre heeft gehakt gemaakt van het inmiddels beruchte alcohol-onderzoek, dat kort geleden in het prestigieuze medische tijdschrift The Lancet is verschenen. Dat onderzoek leverde als belangrijkste conclusie op dat wijn drinken geen enkel gezondheidsvoordeel oplevert en dat zelfs één glas wijn per dag het leven ‘bekort’. Over de interpretatie van de onderzoekgegevens explodeerde ook in ons land de discussie tussen instemmende vorsers en wetenschapsjournalisten. Die stelden hun primaire oordeel gezwind bij toen bleek dat critici die de methodiek en de berekeningen navlooiden tot de bevinding kwamen dat er aan die uitleg nogal wat mankeerde. En niet alleen dááraan. Ook de aanpak van het onderzoek zelf bleef niet vrij van kritiek.

 

Misser

Teissedre, verbonden aan het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin van de universiteit van Bordeaux, kwam met zijn visie op verzoek van Vin et Societé een Franse associatie van wijnvrienden die het geregeld aan de stok heeft met alcoholverguizers in de Franse regering. De hoogleraar kraakte het onderzoek, dat 23 gezondheidsproblemen in verband bracht met alcohol en conclusies trok aan de hand van wat ondervraagden op één bepaald moment hadden gemeend te moeten antwoorden. Vervolgens werden daar becijferingen op losgelaten, zonder dat er over de ‘totale mortaliteit’ werd gesproken. Teissedre vindt dat een kapitale misser. Ik citeer uit het verslag van zijn kritische nabeschouwing:

 

‘L’article du Lancet porte sur 23 problèmes de santé liés à l’alcool mais elle ne dit rien sur un résultat clé : la mortalité totale, a commencé l’orateur. Il s’agit aussi d’une étude observationnelle, c’est-à-dire que l’on demande aux gens de répondre à un questionnaire à un instant T, mais qu’on ne les suit pas pendant plusieurs années comme c’est le cas des études de cohortes. Or, dans les études observationnelles, de petites différences peuvent apparaître alors qu’elles ne sont pas critiques’.

 

Vertekening

Bij al die alcohol-afwijzende onderzoeken gaat het om statistieken, om cijfers gebaseerd op vrijwillige antwoorden die gelden voor een bepaald moment en niet voor een langdurige periode. Dat levert vertekeningen op die de conclusies op z’n minst slordig tot stand laten komen. Bovendien gaat het bij die onderzoeken vaak om het negatief effect op één orgaan, terwijl andere fysieke effecten buiten beschouwing blijven. En de invloed van matig alcoholgebruik op de algehele individuele gesteldheid, oftewel het gevoel van 'welbevinden' door verbroedering, kameraadschap en andere vormen van opname in een gemeenschap, wordt in die puur 'organisch' gerichte studies al helemaal niet meegenomen. Terwijl toch bekend is dat daarmee een helend effect kan worden bereikt op andere verschijnselen, zoals fysiek ontregelende verkommering door eenzaamheid en depressiviteit.

 

Tesseidre wees daar nog eens op aan het slot van z’n betoog:

 

“ Le vin apporte du plaisir sensoriel et de la convivialité. A ce titre, sa consommation modérée participe à la santé que l’OMS* définit comme un état de bien-être physique, social et mental, pas comme une simple absence de maladie”.

 

*De Franse afkorting voor Wereld Gezondheids Organisatie.