We hebben 100 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3115270
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1676
1820
3496
470684
39481
66881
3115270

Uw IP: 18.212.239.56
23-04-2019 16:53

COLUMN: Slap drankakkoord

 

Wijnpiraten weer buiten schot

 

Daar hebben ze nou een jaar over zitten bakkeleien. Artsen, verzekeraars, gezondheidsinstanties, drankindustrie, horeca, wel zeventig ‘maatschappelijke groeperingen’. We zouden er een ‘gezondere’ leefstijl op na moeten gaan houden. Roken afschaffen, drinken beteugelen, overgewicht aanpakken, dat soort ingrepen. Maar wat is er na al die tijd uitgekomen? Geen ‘Nationaal Preventie-akkoord’ waarmee excessen kunnen worden beteugeld. De regering houdt zich afzijdig als het om harde maatregelen gaat. Vooral de liberalen willen geen betutteling. Alles moet weer komen uit afspraken, die slapper zijn geformuleerd dan wat ooit aan ambities op de onderhandelingstafel kwam.

 

 

Het RIVM, nationaal gezondheidsadviseur, heeft de plannen doorgerekend. Met als conclusie voor de alcoholsector dat misbruik onvoldoende wordt bestreden. Alleen voor het ontmoedigen van roken zijn de "ambities mogelijk realiseerbaar", aldus het berekeningsrapport. Waarom voor die sector wèl? Omdat de tabaksindustrie niet tot het overleg was toegelaten. En wie er niet is, kan niet tegensputteren.

 

Buiten beeld

Overmatig alcoholgebruik zou op meer fronten kunnen worden aangepakt. Prijsverhoging, minder verkooppunten en beperking van alcoholreclame werden daarbij het vaakst genoemd. Ze stonden ook op het ambitielijstje. En wat kwam er van terecht? De prijsverhoging gaat niet door. Er is geen verkooppunt dat onder bestuursdwang verdwijnt. Er komt geen hogere accijns. En een minimumprijs voor wijn, bier en gedistilleerd, naar Brits voorbeeld, maakt geen schijn van kans.

 

Het akkoord bevat vooral ‘vrijblijvende’ afspraken. Dat houdt in dat de overheid niets wettelijk wil afdwingen. Zelfs het glaasje wijn bij de kapper blijft overeind. Alleen de georganiseerde kortingsstunters zien zich in hun activiteiten beperkt. Drankverkopers mogen niet langer maximaal 50% maar tot nader order 30 en straks hoogstens 25% korting op de oorspronkelijke prijs geven. En de meters bier in de sportkantine hebben hun langste tijd gehad.

 

Ingepakt

Een slap pakket dus, waarbij de drankensector en de horeca de boot stevig hebben afgehouden. Die kwamen in feite als overwinnaar uit de bus. Want het verafschuwde woord accijnsverhoging komt in het akkoord niet voor.  En ook is de angel gehaald uit de concurrentie van prijsvechters, die niet meer met ‘waanzinnige’ kortingen kunnen stoeien. De veelbesproken wijnpiraten voelen zich door dit akkoord allerminst geraakt. Ze kwamen niet eens vóór in Blokhuis' ambitie- rijtje. Nog steeds blijven ze  buiten schot. Misleiders en bedriegers kunnen hoogstens door brancheorganisaties of benadeelde personen voor de rechter worden gedaagd. Een dure aangelegenheid, waarbij de bewijslast vaak een drempel is.

 

Wat hebben we na al die tijd dan tenslotte bereikt? Dat er een paar ‘afspraken’ liggen. Die partijen aan hun laars kunnen lappen omdat de ‘sancties’ ontbreken of de overtreders niet raken.En een hoop morrend volk, dat vindt dat iedereen zelf moet uitmaken wat te doen of te laten.

 

Blokhuis begon goed. Hij praatte bij de presentatie alle kritiek van zich af. Maar hij heeft zich uiteindelijk stevig laten inpakken. Wat een tijdverspilling aan een graatmager resultaat, al heeft de bewindsman het nog zo mooi verkocht. Aan al die Nederlanders over wie het ging, maar zelf niet mochten meepraten.