We hebben 46 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3246352
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
737
1933
6227
597730
55275
59250
3246352

Uw IP: 100.25.214.89
27-06-2019 12:00

COLUMN: ‘Geniet er maar van’

In een randstedelijk restaurant weer eens van m’n geloof gevallen. Niet omdat de ‘filosofie’’ verkeerd en het eten te duur was. Maar omdat het bedienend personeel me de eet- en vooral drinklust ontnam. Van enige discipline in die ‘zwarte brigade’ was amper iets te merken. Iedereen was erop uit om in de eigen ‘wijk’ zoveel mogelijk fooi bij elkaar te harken. De klant deed er minder toe. Ik zal de naam van die eettent niet noemen. Maar het was er wel een uit de betere middenklasse. Met zo’n zestig plaatsen en minstens een dozijn dienbladgoochelaars, die snauwend met elkaar omgingen. De baas bleef uit het zicht. Ik vroeg, voordat ik de kaart inkeek, een glas Viognier, want die wijn stond als ‘open’ op de lei. Dat kwam na een minuut of tien. Zag er morsig uit.

 

Het werd nog erger toen een van die snerpend gebekte plofkippen zich voorover boog om mijn consumptie op tafel te zetten. Een aroma van slecht persoonlijk onderhoud en camouflage-parfum omzwermde haar in plat Hollands gejengelde standaard-zin: ‘Geniet er maar van’.

Genieten? Ik kon het niet opbrengen daar een slok van in te nemen. En kreeg helemaal een gevoel van walging, toen er ook nog eens een vette kabeljauw-walm  neerdaalde uit een slecht geventileerde keuken. De kaart, beduimeld en sleets, heb ik niet eens meer ingezien. Pretentieus? Nee, want in een tijd dat uitgaanders meer kunnen uitgeven aan betere horeca-service, kan zo’n tent eigenlijk niet meer mee.

 

Afspraken

Valt daar nog iets van te maken? Ja, zeggen  horeca-etiquette-experts die omzet ruiken. Want personeel is (met de huiswijn) het visitekaartje van het etablissement. Zorg er dus voor dat de bediening zich daarnaar gedraagt. En dat kan, behalve met een lesje klantvriendelijkheid, ook worden bereikt met een paar regels over kleding en uiterlijk. Als de ene op afgetrapte sneakers loopt en de ander met een wild uitgebotte terror-baard of een spijkerbroek met ingebakken kniegaten, werkt dat niet verhelderend op de communicatie tussen gastheer en klant. Een paar goed vastgelegde afspraken daarover kunnen daar verandering in brengen. Dat geldt ook voor ieders persoonlijke presentatie. Tatoes tot hoog in de nek, overdreven geuren, onverzorgd haar, teveel knoopjes los, te korte rokken achter een voorschoot, daarover kan oeverloos worden gediscussieerd als niet vastligt wat een horecazaak wil uitstralen en wat de baas van z’n personeel verwacht. Laat de bediening een soort protocol lezen en ondertekenen om conflicten over ‘dwang’ en ‘vrijheidsbeperking’ te voorkomen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is en wordt het voor de gasten al bij binnenkomst duidelijk in wat voor zaak zijn beland.