We hebben 32 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3898338
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
228
1652
3380
1253560
3380
58628
3898338

Uw IP: 34.231.21.83
03-06-2020 04:05

COLUMN: Wijn-blunder van Katan

Klik op de foto om de video te zien.

 

Wie Katan is, weten wijnliefhebbers intussen wel. Deze emeritus-voedingsgeleerde blijft zichzelf maar in de kijker spelen. Bijvoorbeeld door de onderzoekwereld op ‘integriteit’ aan te vallen, vooral sinds hijzelf met pensioen is. Hij ziet er ook geen been in om zich, ver over de rand van zijn eigen discipline, te bemoeien met medisch onderzoek. Daarover doet ie dan geregeld uitspraken die, naar mijn beleving, meer zeggen over ’s mans gelijkhebberigheid dan dat ze de onwrikbare waarheid weerspiegelt. 

 

 

Martijn Katan heeft zich dezer dagen weer eens gewaagd aan beweringen over wijndrinkers, waarvan het tragische is dat hij ze zelf gelooft. Dat deed hij in de ‘feit of fabel’-rubriek van de nieuws-website Nu. Wat daar in enkele minuten bij elkaar werd gepalaverd maakte twee dingen zonneklaar. Eén: Katan lijkt over wijn iets bij te draaien. En twee: zijn brein liet hem in de steek toen hij de drinkers van een glas rood verwarde met geheelonthouders. De redactie van Nu liet het gebeuren en heeft nog steeds niet in de gaten waar Katan blunderde. De videotekst werd niet gecorrigeerd.

 

Woordkeus

Of elke dag een glas wijn goed is voor je gezondheid, luidde de vraag. Waarom die uitgerekend aan een inmiddels geoefende pensionado uit een niet-medisch vakgebied wordt gesteld, heeft vermoedelijk te maken met de zelfexpositie van de man. Die schroomt niet om serieus medisch onderzoek ten faveure van z’n eigen vermeende ‘gezag’ te bagatelliseren en hem niet welgevallige media af te doen als 'handlangers' van het Wijnwezen. Het viel deze keer op dat deze (ex)wetenschapper zich in zijn ‘mini-college’ van een slordige woordkeus bedient. Zonder z’n beweringen van een degelijk fundament te voorzien. Zo liet hij zich ontvallen dat dagelijkse drinkers van een glas rood of wit ‘gezonder b l i j k e n’ dan mensen die niet drinken. Maar daar is de laatste tijd ‘nauwkeuriger naar gekeken’, aldus Katan. Waarna hij de blunder beging aan niet-drinkers toe te schrijven dat die hoger zijn opgeleid, rijker zijn, slanker ook, iedere dag gaan joggen, kortom alles doen voor hun gezondheid. “En dan kan dat glas rood er ook nog wel bij”.

 

Mis, geachte Martijn. Dat had betrekking moeten hebben op de groep die zich dagelijks een glas inschenkt. En dan nóg is het de vraag of die algemene ‘kenmerken’ wel voor iedere bescheiden wijndrinker opgaan. Alles gemakshalve maar onder dezelfde noemer stoppen is niet erg wetenschappelijk. Niet-drinkers zouden zich bovendien nog beledigd kunnen voelen omdat Katan impiciet zegt dat hun opleiding 'lager'' is en ze niet erg op hun gezondheid letten.

 

Past niet

Katan bereed ook weer z’n gebruikelijk stokpaard: wijn veroorzaakt kanker en dementie. Ja, maar daarbij gaat het nou juist om hoeveelheden. Een enkel glas wijn kan de risico’s daarop ook verkleinen, is de uitkomst van ander onderzoek. Zoals ook voor hart en vaten geldt. Maar dat past niet in de redenering van Katan. Die blijft alles beter weten. Onderzoekers die iets positiefs over wijn zeggen, zijn gefinancierd door de industrie, houdt hij vol. Je zult maar zo'n collega hebben. over 'voedingsmythe

 

Voor je gezondheid kun je beter kraanwater drinken, zegt ie. Een waarheid als een koe. Maar wie heeft ooit willen beweren dat je van wijndrinken ‘gezonder wordt’? Er bestaat geen veilige drinkgrens voor wijn, zegt een recent in de ‘Lancet’ gepubliceerd onderzoek. Dat stuit bij geen enkele wetenschapper op tegenspraak. Maar als die Lancet-publicisten drinkgedrag in verschillende landen dan tot een gemiddelde gaan herleiden, zijn de uitkomsten van zo’n onderzoek aanvechtbaar, zoals wij eerder hebben gemeld. Katan was blijkbaar nog niet zover toen hij dat onderzoek ter ondersteuning van zijn video-praatje te berde bracht. Of het kwam hem beter uit dat hij achterliep.

 

‘Eén glas is zo erg ook weer niet’, erkende Katan aan het slot van zijn ‘wijnvisie’. ‘Maar je drinkt het voor je lol’.

 

Eindelijk geeft de man toe dat de wijn-plezierfactor het ‘gif’-besef doorgaans overstijgt. En dat ook positief kan uitwerken op de gesteldheid van de matige innemer. Ik heb me wel eens afgevraagd of het glas wijn waarvan ook Katan niet vies blijkt wel de klasse heeft die uitstijgt boven die meuk waarvan je azijn gaat pissen. Urineleiders die zichzelf ‘autoriteit’ in andermans vakgebied aanmeten kent de wijnwereld al genoeg.

 

NASCHRIFT: Katan heeft in 2016 een boek geschreven over voedings-'mythes'. Daarin rekent-ie af met de opvatting dat groenten en fruit eten een mens gezond houdt. En wat zijn de argumenten: exact dezelfde als die hij in zijn Nu-praatje voor rode wijndrinkers gebruikt. Die herbivoren zijn beter opgeleid, rijker en ga zo maar door. Hoe 'academisch' is het als je een passe partout gebruikt om totaal verschillende onderzoekresultaten van collega's te ontkrachten? Zijn die groenten- en fruitmythologen ook allemaal voor geld gezwicht?