We hebben 164 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

3682214
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1304
1722
7116
1032664
36737
58704
3682214

Uw IP: 3.233.221.149
20-02-2020 18:12

COLUMN: Leve de ‘Mondial’

Zet er ´Mondial´ bij. Dan lopen de internationale inschrijvingen beter. Wie indruk wil maken met een grensoverschrijdende wijncompetitie gebruikt die term. Helaas ook lieden die daarmee een lucratief verdienmodel denken te hebben aangeboord. In navolging van de succesformule van de Mondial de Bruxelles, die zijn internationaliteit al jaren bewijst, zijn allerlei geldwolven opgestaan om als het even kan per druivenras een ´Mondial´op touw te zetten. Ze leren tegen stevige bedragen zelfs ´juryleden´ hoe ze die wijnen dienen te proeven en waarderen. De enkele integere ´mondials´ die er óók zijn hebben daar weinig last van. Omdat opzet, organisatie en jurering kwalitatief van een ander niveau blijken. Je zou dus kunnen zeggen dat de term ´mondial´ vogelvrij is, nu geen enkele autoriteit tot heden in staat is gebleken aan de wildgroei een halt toe te roepen.

 

 

Braak terrein

 Tot nog toe gaat het om eendruivige wijnen van de Vitis Vinifera-soort. Maar omdat we te maken hebben met klimatologische verschuivingen die ´bedreigde´ wijnregio´s dwingen voor alternatieven te kiezen, komt ook de hybride duidelijker in beeld. Dus ligt er nog een eindeloos terrein braak voor ´Mondials´ per kruising. Zelfs de vaderlandse ´wijnindustrie´ kan dan voor groot goud gaan met souvignier, johanniter of regent.
Hoe de ´integere´ Mondials zich overeind houden onder druk van geldjagers die de term misbruiken, liet dezer dagen de Mondial des Pinots in het Zwitserse Sierre nog eens zien. Daar hebben ze een pr-afdeling die er volle kracht tegenaan gaat. Die had het over een ´symbolisch aantal´ deelnemende landen waarmee het ´internationale aspect van de Mondial des Pinots wordt erkend´. Die symboliek gold dan 21 landen die samen goed waren voor 947 wijnen, maar voor 85 % uit Zwitserland zelf. Duitsland en Frankrijk telden ook nog mee. De rest nam deel met hooguit enkele wijnen, zoals Kazachstan, Uruguay en Bulgarije, die er dan de internationale kleur aan moesten geven. De organisatie zorgde er keurig voor dat het medaille-aantal op 30 % kwam, geheel volgens de normen van het internationale wijninstituut OIV.

 

Prijzenregen

Om toch op te vallen had de Mondial des Pinots een ongekende reeks prijzen bedacht , zodat de teleurstelling bij de niet beblingde deelnemers tot een minimum beperkt bleef. Ik som op: de Grand Maestro-prijs, Grand Gold, Beste van de competitie, Beste Zwitserse, Beste Pinot Blanc, Beste Pinot Gris, Beste Pinot Rosé en Blanc de blanc, Beste Sparkling, Beste Pinot Bio en Beste Pinot Blend. En zo zouden er nog wel een paar te verzinnen zijn.

 

Een integere wijncompetitie met een competente jury organiseren is één ding. Maar die moet zichzelf uit onderscheidingsvlijt ook weer niet ridiculiseren. En daarin hebben de Zwitsers zich deze keer als ‘Champion du Monde’ onderscheiden.