We hebben 135 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

2696455
Vandaag
Gisteren
Deze week
-
Deze maand
Vorige maand
Totaal vanaf maart 2013
1040
2594
6989
49116
31889
35060
2696455

Uw IP: 54.225.59.14
20-09-2018 17:04

Column: Rosé-feiten

Weergeven van feiten, het lijkt zo simpel. Maar wie eens googelt in hoeveel versies het bericht over een geringere rosé-oogst uit de Provence is weergegeven, constateert dat internationaal de ‘vrije vertaling’ weer eens breed om zich heen heeft gegrepen. De feiten zijn dat in de Provence 20 miljoen flessen rosé minder zijn geproduceerd dan het jaar daarvoor. En dat 1 op de 5 verkochte flessen Franse rosé uit de Provence komt. Het is dan niet vreemd dat er een prijsstijging wegens (eenmalige) schaarste wordt verwacht. In heel Frankrijk gaat het om 10% oogstverlies gemiddeld. Dat houdt in dat er regio’s zowel met een dramatisch hoger, als met een aanzienlijk kleiner verlies hadden af te rekenen. Voor de Provence geldt dat de vraag naar rosé Côtes de Provence nog steeds flink stijgt en die naar rosé in het algemeen minstens zo hard.

 

Ook dat zet druk op de prijzen, daar waar het (specifieke) aanbod achterblijft bij wat de markt verlangt. Er zijn gedrukte en andere Nederlandse media die daarover genuanceerd hebben bericht. Dat die ‘klakkeloos’ een ‘dreigend tekort aan rosé’ van een Franse krant zouden hebben overgenomen, zoals ik op een wijnwebsite las- die daarmee slordig alles over één kam dacht te moeten scheren- is dus op z’n minst overdreven, zo niet onwaar. De Franse wijnwebsite Vitisphère schreef in een ’edito’ dat er helemaal geen rosé-tekort dreigt, omdat er in andere Franse wijnregio’s , zoals de Languedoc, voldoende is geoogst. Bovendien is er nog volop voorraad en komt er ook rosé uit andere landen op de markt.

 

Ware feiten maar daarom nog niet relevant voor de kern van de zaak. En die is en blijft dat er van de recente oogst aanzienlijk minder Provence-rosé in de fles is gegaan dan voorheen. En dat daarmee de prijs voor die specifieke wijn kan worden opgedrukt. Nederlandse media hadden dus duidelijker in hun tekst tot uitdrukking moeten brengen dat er wereldwijd helemaal geen tekort aan rosé dreigt of bestaat. Maar dat bij een stijgende vraag naar en een afgenomen productie van Provence-rosé er voor die wijn onvoldoende aanbod van de jaargang 2017 zal zijn.