Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 97 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411954
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
749
1395
2144
10304
9559
757048
6411954

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:33

Wijn Verlinden ziet ‘t positief

 

Wijn Verlinden, we herinneren ons dat nog fris, maakte na een inzinking een doorstart in 2009. En 3 jaar verder kan Floris, de zoon van Nederlands oudste oenoloog Jan Hein (74), zeggen dat het bedrijf zich ondanks de crisis positief ontwikkelt. Er is een opgaande lijn zichtbaar.

 

We zitten, bijna letterlijk, in het imposante glazen huis van Wijn Verlinden langs de Maasroute in Nieuwkuijk, gemeente Heusden. De naam staat groot boven de entree, hoewel de dranken- groothandel als besloten vennootschap staat ingeschreven onder de naam Jaheve. Proefvolk loopt af en aan. Het is druk deze zondagmiddag. Van buitenlandse wijnleveranciers staan verschillende representanten achter de proeftafels. Het is de tweede dag van de ‘open huis’-proeverij.

 

Bevestigd

 

De zaken lopen redelijk, vindt Floris Verlinden. ‘De leveranciers van vóór 2009 zijn voor 80 % gebleven. Bovendien is onze kwaliteit als hofleverancier opnieuw bevestigd’. Hij vertegenwoordigt de nieuwe generatie wijndrinkers en proevers en staat daarom een doorlopende vernieuwing voor, binnen de traditionele wijze van wijninkoop. Zo ongeveer vermeldt het ook de website, waar het accent wordt gelegd op kwaliteit tegen de aantrekkelijkste prijs. Verlinden is inmiddels ook gaan horen tot de duurzaamheidsdivisie binnen de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. En meer specifiek tot de 8 die onlangs register-wijnhandelaar zijn geworden. Daarmee heeft het wijnbedrijf zich gebonden aan het uitgangspunt dat het totale handelen, van inkoop tot verkoop, milieubewustheid dient uit te stralen. Zo wordt verpakkingsmateriaal, zoals wijnkartons, zo veel mogelijk hergebruikt.

Verlinden heeft zich ook in het management vernieuwd. Gijs van Bilsen is de nieuwe verkoopdirecteur, die vanuit zijn bedrijfservaring bijzondere aandacht heeft voor de wijnspeciaalzaken.

 

Of de crisis merkbaar is in de wijnomzet bij de restaurants? ‘Zeker’, constateert Floris Verlinden, 'maar wie goede kwaliteit tegen redelijke prijzen biedt, heeft er minder last van dan degenen die overdrijven. Ik denk dat de vertrouwde familiezaken in dat opzicht het beste scoren’. Hij beaamt dat de spoeling dunner wordt nu de middeninkomens door een cumulatie van bezuinigingsmaatregelen minder te besteden krijgen en ook de senioren verhoudingsgewijs stevig in hun portemonnee worden getroffen. Reden temeer om je als restaurant te onderscheiden in je aanbod.

 

Geproefd

 

Onder de buitenlandse wijnleveranciers die het dit weekeinde druk hadden met informatie over de geschonken wijnen bevond zich ook het Bourgogne-huis Chanson Père & Fils. Het maakt deel uit van de Société Jacques Bollinger, waarvan de champagne opgang maakt in de nieuwste James Bond-film. Voor Nederland worden die bubbels al jaren uitsluitend bij Verlinden verhandeld. Chanson is bij de Wine Enthousiast pas genomineerd als European Winery of the Year en neemt het op tegen Veuve Clicquot, Marco Capray, Perrin en Artadi.

Van het bij de proeverij aangeboden Chanson-assortiment beviel mij bij de witte Bourgognes vooral de Meursault a.c. 2010. De wijn rijpte een jaar op hout, waarvan 20 % nieuw. Rijk, vlezig, houtpresentie maar niet dominant, boterig en sappig (36.50 euro, consument). Bij de rode had de Volnay 2009  mijn voorkeur: Rijp fruit, vooral pruimen, versmolten tannines, goede zuurstructuur, zacht en lange finale. ( 37.50 euro)

 

Selectie

 

Overige voorkeurswijnen:

  • Met stip: Pinot Noir Goettweiger Berg Kremstal DAC 2008 van Stift Goettweig Oostenrijk: Wijn van hoogwaardige klasse in kleine oplage. Sappig, slank maar dicht, bessig fruit, fraaie zuren, elegant, zacht en gerond. Lange afdronk (16.95 euro)
  • Château d’Anglais Grand Vin blanc 2008. Wijn van leisteen uit La Clape. Eric Fabre heeft al 35 gouden medailles. Maar dat zullen er wel meer worden als deze kwaliteitslijn wordt doorgetrokken. Cuvée van bourboulenc, witte grenache, marsanne, rousanne en ook oude bush-druiven. Vergist in hout en een half jaar gerijpt op bezinksel. Ongefilterd. Rijke, complexe wijn. Noten, wit fruit en abrikoos, bloemig. Maar in de neus ook honing en kruiden. In de mond breed, aromatisch, veel sap en lang. Alcohol 14,5 % ( 15.65 euro). Van dezelfde klasse is er ook een rode grand Vin, met de nadruk op mourvèdre.
  • Château de Sérame, Corbières aoc 2008. Syrah, carignan en grenache. Geconcentreerde wijn van stenig plateau, met kalk en klei op de hellingen. Rood en zwart fruit, aroma’s van rotsheide, oftewel: garrigue. (11.35 euro)

Van de beste percelen maakt Sérame ook nog l’Icone die 15 maanden houtrijping krijgt. Vooral de syrah en de grenache geven verfijning aan deze nogal prijzige klasse-wijn. (52,50)