We hebben 104 gasten en geen leden online

Column: Rechtgezet

Daar zijn die wijnvrouwen ook weer vanaf. Astrid Joosten en Thérèse Boer werden eerder in Volkskrant Magazine en op de website van ‘de lekkerste schrijver’ des vaderlands Onno Kleyn nogal gekleineerd. Dat wil in dit geval zeggen: kleiner voorgesteld dan ze in feite zijn. Zetbaasjes in plaats van zelfstandige wijnwebwinkeliers. Hun vers toegestuurd witte huiswijn beviel Onno wel, maar de organisatie daaromheen minder. Daar zou een conglomeraat achter zitten waarvan enkele adepten geregeld negatief het nieuws halen. En daar horen bekende wijnvrouwen hun reputatie niet aan te verliezen. Onno nam voor waar aan dat de wijndames uit die kringen een soort peetvader hadden die hun geregeld een serie wijnen opdrong waaruit ze dan nog net zelf mochten kiezen. Bewijs? Nou nee. Opgepikt in het ruis-circuit en niet geverifieerd bij de ladies zelve. Die lieten dat niet over hun kant gaan. Astrid Joosten schreef onder meer aan 'Beste Onno' over het 'hardnekkig misverstand' dat eerder ook bij Perswijn is opgedoken:

 

”Thérèse Boer en ik hebben samen dit wijnbedrijfje. Geen enkel percentage van de aandelen is in handen van Wijnvoordeel of Wijnbeurs o.i.d. Kortom: Thérèse en ik ondernemen voor eigen rekening en risico, sinds kort samen met Rob van Duijn, die een groot deel van de marketing en sales voor z’n rekening neemt. Meer personeelsleden of aandeelhouders zijn er niet. De totale logistiek hebben wij uitbesteed aan Eluscious, een holding waar o.a. Wijnbeurs onder valt. Zij halen voor ons de wijn naar Nederland, slaan hem op en leveren uit aan onze klanten. Daarvoor huren wij Eluscious dus in en daar betalen wij ze voor. Ook betalen wij onze eigen marketing en advertenties. Dus er is totaal geen sprake van uithangbord zijn of een percentage krijgen.

 

Wij selecteren zelf onze wijnen. Onze huiswijn bijvoorbeeld kopen we bij Aurelie en Jerome Vic in de Languedoc, bij wie we kind aan huis zijn. We doen uitgebreide proeverijen met ze, eten meerdere keren per jaar bij elkaar, ze zijn in Amsterdam en De Librije geweest etc.

 

Kortom: ik weet niet hoe jij bij je verhaal komt, maar het is onjuist”.

 

Toezegging

Onno Kleyns primaire reactie kwam hierop neer: "Ik zal de zaak recht zetten bij een volgende keer dat een wijn van jullie in de rubriek komt".  Mij liet hij vervolgens weten: "Ik ben van mening dat ik niet heel ver van de onduidelijke waarheid af zat. Wijnbeurs doet de logistiek of niet soms?"

 

Mag zo zijn, maar dat betekent nog niet dat de dames aan de leiband van die lieden lopen. Een andere zaak is dat je naam wel in verband kan worden gebracht met een onderneming die niet altijd even fris in de publiciteit komt. Maar dat is de eigen keuze van die wijnvrouwen.

 

Media-geniek

Intussen bleek Onno nog eens over de zaak te hebben nagedacht. Want wat hij in de krant publiceerde, stond ook op z’n website. En daar kan hij eerder ingrijpen dan bij Volkskrant Magazine, dat nu eenmaal periodiek verschijnt. Dus berichtte hij me bij nader inzien:

 

"Ik heb naar aanleiding van al dit gedoe onder het stukje op mijn site maar een naschrift geplaatst: Ik kreeg een mail van Astrid Joosten waarin ze me verzekert dat A&T geheel los staat van Wijnvoordeel en dat Eluscious, de holding waar Wijnvoordeel en de rest onder vallen, weliswaar de gehele logistiek doet, maar geen aandelen heeft. Nou beweer ik dat ook niet, als ik mijn tekst bezie. Ik suggereer wel een beetje dat Wijnvoordeel een soort voorselectie voor A&T verzorgt en dat is naar Astrids zeggen niet zo. De dames selecteren zelf en steken daar flink wat tijd in, als ik het goed begrijp".

 

Onno doet aan voorbehoud: 'naar Astrids zeggen'. Een media-genieke manier om zichzelf buiten het zelfverwijt van wederhoor-verzuim te houden. Wat dat betreft had zijn 'bekentenis' wat minder benepen gekund. Maar die is er nu. En daarmee zijn we nou eindelijk van het idee af dat die wijnvrouwen het met minder integere figuren op een akkoordje hebben gegooid.