We hebben 103 gasten en geen leden online

COLUMN: Kreeftenwijn

 

Het is al eens een rosé geweest. Maar dit jaar komt er weer een witte wijn bij de Oosterschelde-kreeft. Dat is een blauwzwarte delicatesse met een bijzonder DNA, afwijkend van dat van soortgenoten. Die allereerste kreeft van het Jaar wordt steevast ‘gevangen’ met vastgebonden scharen, om te voorkomen dat het beest woedend uithaalt naar de hotemetoot die hem krijgt aangeboden. Een zot gezicht als zo’n geleedpotige van z’n boeien wordt bevrijd en vervolgens zacht piepend in de pan de culinaire doodstraf ondergaat om daarna voor de tweede keer een hol te verlaten.

 

Niet nationaal

Er bestaat een Zeeuwse ‘Kring van de Oosterschelde-kreeft’ die het dier tegen een eenheidsprijs op de menukaart zet, afhankelijk van de kreeftenstand in de zeearm. Zo’n uniform tarief geldt niet voor de wijn die er ieder jaar bij wordt ‘gekozen’. Godzijdank noemen de Zeeuwen het geen ‘nationale’ slok, zoals die arrogante vinologen dat bij het selecteren van de aspergewijn uit een paar dozijn inzendingen hebben bestaan. Want het leveren van een kreeftenwijn gaat op uitnodiging. Een aantal importeurs stuurt daarvoor flessen in, waaruit dan de ‘best passende’ wordt geselecteerd. Deze keer was dat een chardonnay van importeur Van Ravenzwaay : de BeauVignac 2016. Rijper dan z’n opvolger, zegt ook de importeur. En vriendelijk geprijsd, de bovengemiddelde kwaliteit in aanmerking genomen. De wijn komt van kalk- en kleigronden en is gemaakt bij de coöperatie Caves de Pomérols in de Costières, vlak bij het binnenmeer Etang de Thau, bekend van zijn oesters. Fris, botertje, perzik, ananas en wat vanille van een paar maanden houtrijping. Voor het geld, goed 5.50 euro inkoop (ex btw), een uiterst genietbaar glas. Een collega van een grote ochtendkrant vindt dat niet en zei dat de wijn de kreeft niet waardig is. Ook maar een mening, die de selectiecommissie niet met hem deelt. Daar zitten ook restauranthouders in en die verdenkt de collega van eigen profijt. Want hoe gunstiger de inkoopprijs, des te ruimer de marge die erop te nemen valt. En als het daarop aankomt zijn de Zeeuwen evenmin ‘zuunig’ als de rest van ons land. Ik vroeg aan Kring-secretaris Johan Brongers hoe het straks met die wijnprijs gaat. Dat maken, zei hij, de restauranthouders zelf uit. Ze zijn niet verplicht een uniforme flesprijs te hanteren. Die prijs hangt samen met hun exploitatielasten, maar zal zo tussen de 27,50 en de 32,50 liggen.

 

Drink me rijk

Hoor ik het goed? Minstens 5 keer over de kop? Dat gaat al aardig in de richting van graaien, naar het oude adagium: Ze eten me arm, maar drinken me rijk. Tegen dit soort praktijken is nog steeds geen kruid gewassen. Al waarschuwen de voormannen in het wijnwereldje daar herhaaldelijk tegen. Het enige middel dat werkt is dat consumenten zo’n wijn massaal laten staan. Maar dan moeten ze wèl de inkoopprijs kennen. Een ook de importeur zou er publiekelijk bezwaar tegen kunnen maken, omdat de verdienste van de kreeftenwijn 2018 nou juist is dat hij veel waar biedt voor z’n geld en de restaurateurs dat met graaimarges niet waarmaken. Net onder de 20 euro per fles lijkt me redelijk. Maar zolang ik de Zeeuwse Zilte Zaligheden proef, is dat nog nooit voorgekomen.

 

Misschien kunnen die inhalige horekaffers iets leren van de kreeftengang.