koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 101 gasten en geen leden online

COLUMN: Het vinologen-theater

Zo, die derde etappe zit er voor die asperge-vinologen ook weer op. In april gaan ze met het publiciteitsgeile aspergecentrum in Mokum 'officieel'de 'nationale aspergewijn' inschenken. Uitgerekend daar waar geen asperge de moed opbrengt ooit z’n kop boven het versteende maaiveld uit te steken. Asperges voelen zich thuis in Brabant en Limburg. Niet bij het geflits van camera’s die de asperge in het valse licht van de doorzichtige commercie plaatsen.


Maar goed, die vinologen spannen naar het heet 'onafhankelijk' samen met die groenteboeren en hun horecaklanten. Dus kan het geld weer rollen en het imago van de supervinoloog als jurylid weer blinken omdat-ie uit 30 wijnen er 6 heeft geproefd bij 3 'gerechtjes', waaruit dan de landskampioen zou zijn opgerezen. Hoera voor de inzender die dat overkomt.

 

Maar nu even serieus. Wat heeft zo’n nominatie eigenlijk voor zin? Alleen al de opzet is een risée voor wat we tegenwoordig 'persuatieve' communicatie noemen. Ten eerste moet maar worden afgewacht welke importeurs zin hebben om wijnen voor deze ‘competitie’ op te sturen. Iedereen die meedoet moet dan 6 wijnen beschikbaar stellen, die bovendien niet voor meer dan 14 euro in wijnwinkels mogen liggen. Alleen al die laatste beperking strookt niet met een vrije keuze. En je hoeft niet bijster intelligent te zijn om het spel daarachter door te hebben. Het draait om aandachttrekkerij, promotie en om de geldstroom die dit theater op gang moet brengen.


Ten onrechte

Wie denken vinologen wel dat ze zijn, dat ze zich, zonder enige actieve inspanning voor een geloofwaardige collectie, in een bijna amateuristisch ‘format’ aanmatigen voor de natie te kunnen bepalen wat de 'beste' aspergewijn is? We maken zèlf wel uit wat we bij het 'witte goud' voor wijn kiezen. Al eerder heb ik de organisatie voorgehouden dat de betiteling 'nationale aspergewijn' ten onrechte exclusief wordt 'geclaimd' en gebruikt. Want dan zouden de Verenigde Vinologen moeten bewijzen dat er in ons land geen betere zou zijn dan wat zij na een flut-selectie van enkele tientallen ingestuurde flessen beweren. Dus patent op die titel kunnen ze vergeten.

 

Er is nog een andere reden waarom die vinologen opnieuw op hun nummer moeten worden gezet. Zij vinden dat Brabant en Limburg, uitgesproken asperge-contreien, maar eens moeten ophouden met die regionale proeverijen. Die willen ze 'doorbreken', staat in de zelf bedachte 'legitimatie' van de superproevers. De pretentie alleen al. Geen zuiderling overigens die zich daar iets van aan zal trekken. Wat er op 12 april 'nationaal' wordt getapt in Mokum, waar die wijn geacht wordt 'veel publiciteit te krijgen in de media', zal ze een zorg zijn.


Zuiden past

Dat dit vinologen-'evenement' een stormloop op de 'nationale' wijn zal veroorzaken, lijkt me een illusie. Het zoveelste voorbeeld van arrogant Randstad-denken, waarvoor zuid-Nederland al een tijdje past. Niemand zal willen betwisten dat vinologen meer proefervaring hebben dan degenen die het van de supermarkt moeten hebben. Maar dat ze die vervolgens aanwenden voor een voorgebakken vertoning, waarvan het doel niets met een brede selectie heeft te maken, sterkt ons in de overtuiging dat er meer tussen hemel en aarde is dan die kwasie-'nationale' aspergewijn.

Ze doen maar, zeggen ze in Brabant. Daar kiest het Brabants Asperge Genootschap vandaag z’n eigen aspergewijn. Want smaken blijven verschillen.

 

Voor eerdere Wijnwijs-column: De vinologen-risée, klik hieronder.

Column: De vinologen-risée