We hebben 165 gasten en geen leden online

Column: Wijn is ‘slecht’

Als Fransen zeggen dat ze niet drinken, gaat het nooit over wijn. Altijd over ‘sterke drank’. Wodka, whisky of cognac. Wie wijn inneemt vindt zich geen drinker. Goed, de Fransen zijn wel minder vergist druivensap gaan drinken. De politie let scherp op de promielen. En de tijd dat wijnboeren hun slovers in flessen uitbetaalden, ligt ver achter ons. Bovendien zijn de Fransen wat beter op hun gezondheid gaan letten. Maar dat een glas op z’n tijd zelfvergiftiging zou zijn, wil er bij de overgrote meerderheid niet in. Wijn is het smeermiddel van de verbroedering bij familiefeesten, waar fraternité dan verandert in convivialité. Maar ook het percentage dat geregeld wijn aan tafel drinkt, is in Gallië nog steeds het hoogste van heel Europa.

 

De beruchte Loi Évin die elke vorm van alcoholreclame in de media verbood en inmiddels is versoepeld, heeft het wijnverbruik niet spectaculair afgeremd. De Franse senaat verklaarde Franse wijn zelfs tot nationaal cultureel erfgoed met een Europese uitstraling. En de organisatie ‘Vin et Société’, met liefst een half miljoen leden, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot nationaal draagvlak voor de wijngenieter. Toen in een overheidscampagne tegen kanker kort geleden een kurketrekker op de posters verscheen, stond de hele wijnindustrie met ‘Vin et Société’ op z’n achterste benen. Want wijn -en daaraan gekoppeld de werkgelegenheid van zo’n miljoen Fransen- werd daarmee gedemoniseerd. Kortom: Fransen blijven vinden dat ze niet drinken als ze zich een glas wijn inschenken en zijn er niet massaal van te overtuigen dat ze hun leven daarmee bekorten.


Doordrenkt

Dezer dagen heeft de arts Foued Cheriet, ‘maître de conférence’ op de SupAgro in Montpellier, het publiek voorgehouden dat de Franse filmindustrie het wijnverbruik jarenlang heeft aangemoedigd, of op z’n minst als ‘cultuur’ en verankerd in het sociale leven heeft ondersteund. Tussen 1974 en 2014 verschenen er 47 rolprenten doordrenkt van wijn. Iedere 20 minuten kwam er een fles of een glas in beeld. Het onderzoeksteam berekende dat er per film 5,2 keer rode wijn was te zien en 1,7 keer champagne. Die scenes werd dik gesponsord, waarbij namen vielen als Bollinger,Tattinger, Léoville Las Cases en Angélus. Ondermijnend voor de gezondheid, zeggen wijnverguizers naar het voortgeschreden inzicht ‘van nu’.

 

Teveel is zelden goed. Dat beseffen ook de Fransen. Maar je moet niet als nationale betuttelaar(ster) proberen hun dagelijks bestaan droog te leggen. Dat ondervindt dezer dagen de Franse minister van gezondheid, hoogleraar en hemathologe Agnès Buzyn, die met enkele botte uitspraken de Franse regering in verlegenheid heeft gebracht. Zo liet ze zich in en debat op France 2 ontvallen dat genieten door matig wijn te drinken onzin is. De boodschap luidt: alcohol is slecht voor de gezondheid. En wijn is alcohol, net als whisky, wodka of bier. Wijn drinken levert geen gezondheidsvoordelen op. Dat is een foute voorstelling van zaken, aldus Agnès. De minister zei er in het debat wel bij dat iedereen zelf z’n afweging moet maken, maar zich wel bewust moet blijven van de risico’s.

 

Fantasten

Haar bijdrage in het televisiedebat is niet bepaald enthousiast ontvangen. Niet bij al die wetenschappers die haar 'visie' weerspreken en nu voor fantast worden versleten. En zeker niet bij degenen die wijn als ‘patrimonium’ en een belangrijke pijler onder de economie verdedigen. En president Macron zit er al evenzeer mee in z’n maag. Hij heeft zich al eerder een wijnvriend betoond en moet nu zien recht te praten wat Franse wijnliefhebbers van méér dan een glas in hun ziel treft : het zijn d r i n k e r s. En daarmee uit.