Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 29 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501279
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
405
1302
7719
10937
46475
802392
6501279

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 06:11

Column: Dubbele petten

Heb het me wel eens afgevraagd. Of ik nou ook steeds vanonder die ene wijnpet zou praten als ik ‘senator’ zou zijn. De kans is niet denkbeeldig nu ik Vijftigplusser en volksvertegenwoordiger Henk heb laten weten met al mijn talenten best omhoog te willen vallen voor de ideologie van zijn partij: ‘Handen af van de pensiotheek’. En daar zit je dan. In een deeltijdbaan. Voor in ieder geval één dag per week. Schuift, schrik niet, dik 28.000 euro per jaar. En als je ver van de residentie woont kan daar nog eens 10.000 euro bijkomen. Mooi meegenomen voor een pensionado met allerlei ‘breuken’, die trouwens niets te maken hebben met echt- of tiendelige breuken, maar met een bevroren poen-tegoed.

 

Dubbelfunctie

Senatoren, lees ik in een ochtendkrant, zijn soms net marionetten. Dat is een uitspraak van een wereldwijd invloedrijk lobbykantoor. Dat volgt de senatoren al jaren. Conclusie: ze opereren steeds vaker vanuit dubbelfuncties. Wisten we al jaren, maar nou is het dan officieel uitgesproken. Want het hanengevecht om de ‘meerderheid’ binnen ons wettelijk vangnet heeft zich weer eens aangediend. In mijn geval zou zo’n dubbelfunctie betekenen dat ik vandaag een wijncolumn schrijf over de belachelijkheid van de wijnaccijns en daar volgende week hoogedelgestrenge vragen over stel. Met de bedoeling het onderwerp op de senaatsagenda te ritselen. Is dat eenmaal gelukt, dan is het zaak zoveel mogelijk medestanders voor afschaffing van die wijnbelasting te mobiliseren. Waarom zouden wij aan zo'n genotsremmer vasthouden als landen zoals Italië en Duitsland daarvan evenmin het nut inzien?

 

Zonder last

Maar van onder die wijnpet praten mag niet meer van paardenbiefstuk-socialist Wouter Bos. Dat is die man die het als gevallen bijna-premier vanuit het hoogste graaierige inkomen voor de klein(st)e man opneemt. Want senatoren horen hun standpunten ‘zonder last’ (grondwet artikel 67.3) uit te dragen. En zo’n bouwmaniak als die Eelco Brinkman heeft dat niet gedaan, schreef Zijne Integriteit Wouter in een flutcolumn met veel ‘geleende’ tekst in een linkse ochtendkrant. Terwijl het er Eelco nou juist om gaat geen duizenden banen in de bouw verloren te laten gaan, waaraan het hypotheekgestuntel van boekhoud-excellentie Blok met instemming van de socialistische top weinig bijdraagt. En waarom houdt Wouter schijnheilig z’n mond over die vijf rooie senatoren met dubbele petten? Zeker iets mis met z'n frequentiemodulatie.

 

Huilen met de wolven in het Bos, heet dat. Maar die verdomde wijnaccijns is er nog steeds. Afschaffen? Nee, juist verhogen. Terwijl het enige waarin uitgeknepen autochtonen nog troost kunnen zoeken de fles is. Dus roep ik de voorzitter van de inlandse wijnhandelaren met genoegen op om op het Haagse Malieveld een nationaal wijn-bacchanaal aan te richten. Met reiskostenvergoeding voor alle wijnlievende vijftigplussers en pensionado’s onder de polder-originals die drie keer worden gepakt. En in naam van Krols komeetpartij ook wel eens wat anders willen dan kankeren op Mark. Ze kunnen daar tevens een handtekening achterlaten onder de petitie: Duurdere Wijn Minder Gein. Wordt daar dan wéér niet op gereageerd, dan het kabinet maar naar huis sturen, nieuwe verkiezingen uitschrijven en op z’n minst een staatssecretaris Wijnzaken opnemen in de nieuwe ploeg. Doel: schrappen van de rijkspesterij die wijnaccijns heet. Het gat in de staatsbegroting moet dan maar worden gedicht met een afroombelasting voor al die lieden die links lullen en rechts te veel vangen.