We hebben 139 gasten en geen leden online

COLUMN: Kerstadvies

Het merkwaardigste om niet te zeggen amusantste wijnadvies voor de Kerstdagen heeft dezer dagen RTL-Z afgescheiden. Daarin mochten we de primeur beleven van nieuwe bottelinformatie op het etiket. Die luidt volgens Marieke van de Zilver, lifestyle-redactrice, en zelfbenoemd ‘wijnkenner’ Tom Lelifeld: ‘Mis en bouteille PAR château’. Zo’n uitglijder lijkt hoogstens voorstelbaar wanneer betrokken stevig de fles hebben aangesproken. Bij die ene slippartij bleef het overigens niet. In het ‘advies’ staan wel meer bedenkelijke keuze-‘tips’. Bovendien nog afkomstig van één persoon, die zichzelf als volgt afficheert: ‘Mezelf opwerken van garderobemedewerker tot manager…dat is wat ik noem passie’. Hij omschrijft zichzelf op de Nederlandstalige versie van zijn website als ‘wine rebel’ en blogt om zijn wijnkennis te ‘sharen’.

 

‘Dealtje’

Dat de zender voor z’n kerstadvies maar één persoon raadpleegt is journalistiek al mager. Maar dat daarbij ook nog eens alle Bekende Wijn Nederlanders (BWN-ers) worden gepasseerd, komt mij voor als een ‘dealtje’, want de man mocht eerder op RTL-4 al beginnerskennis loslaten. Nou zal het niet zo zijn dat kerstklanten massaal naar RTL-Z surfen om daar te weten te komen wat ze moeten drinken. Maar dat neemt niet weg dat van een serieuze zender mag worden verwacht dat die geen onzin debiteert.

 

De ‘redactrice’ schreef klakkeloos ook nog de volgende tips en 'kenners'-uitspraken op:

 

*Hoe duurder de wijn hoe beter, is meestal waar. Want daar is meer werk voor verricht.

 

Een stelling die ik niet graag voor m’n rekening zou nemen. Duurdere wijn is lang niet altijd ‘lekkerder’, dan goedkopere, lijkt me een betere benadering. En vaak drink je die ‘duurte’ er niet eens aan af, omdat het dan gaat om prijzen die een veelvoud bedragen van de arbeidskosten plus een redelijke marge .


 

*Kies voor een ‘appellatie’. Want dan heeft de wijn zoveel als een kwaliteitskeurmerk.

 

Dat die kwaliteit vaak bedroevend is en in een land als Italië al helemaal niets voorstelt, wordt niet verteld.


 

* “Albert Heijn doet ook in wijnen. Die kopen ze in bulk op en laten HET ergens mengen. Dat is dan hun huiswijn. Geen wijnmaker die daar zijn naam nog aan wil verbinden”.

 

Wil deze ‘adviseur’ iets meer weten over de kwaliteit van Appie-wijnen dan moet-ie de nieuwe gidsen van Klei en Hamersma maar eens lezen. Dan braakt hij dit soort algemeenheden misschien niet meer uit. Zelf langs de schappen lopen, helpt ook.


*Rood moet bij vlees en wit bij vis. Geen afwijkingen, vindt de ‘kenner’.
Menige ‘bekende’ wijncollega kan hem wat anders vertellen. En om nou uitgerekend een (vaak fruitige) Viognier aan te raden bij vis. Mwwa.


 

*Weet je weinig van wijn, ga dan niet naar de supermarkt, raadt deze ‘kenner’ aan. Zoek het liever bij de slijter. Want die heeft de wijnen geproefd of is bij de wijnboer langs geweest. En met wat die je dan vertelt, kun je indruk maken aan de kersttafel.

 

Naïever kan het niet. Alsof inkopers van supermarkten niet zelf proeven en bij boeren binnenlopen. Bovendien zou ik de slijters niet graag de kost geven die weinig of helemaal niks van wijnen in hun winkel weten, of maar wat raak fantaseren. Daarmee wil overigens niets ten nadele zijn gezegd van de vele vaklieden die deze branche eveneens telt.


 

*En dan de dooddoener: Het beste kun je zelf van tevoren ergens gaan proeven. “Pas dan kun je echt beoordelen hoe goed hij is. Het is voornamelijk belangrijk of je HET lekker vindt”

 

De ‘kenner’ heeft het juist tegen lieden die NIET kunnen bepalen HOE GOED een wijn is. Hoogstens of die wijn bevalt. Maar dan is wat anders dan GOED.

 

“Morgen zijn we er weer”, zeggen ze ook bij RTL-Z.

Maar dan liefst met serieuze informatie.