Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 137 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501158
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
284
1302
7598
10937
46354
802392
6501158

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 05:03

Column: Hoe je uitsterft

Columns voor Bythegrape? Wie schrijft die nou nog. En áls ze er al komen, wat hebben we daar dan aan? Dat heeft het onderzoeksbureau ‘Speur en Bescheur’ op ons verzoek bestudeerd. Het nam voor zijn rapportage de periode 14 december 2012 tot 14 februari 2013 op de korrel. Dit is wat de wetenschappers constateerden: De animo om gratis, maar niet goedkoop ‘columns’ aan ’s lands bekendste wijnmarkt-aanrander te leveren is drastisch afgenomen. Eerst was er een exodus van serieuzere wijnschrijvers die het voor hun boterham deden. Nadat wij herhaaldelijk hadden gewaarschuwd, kwamen ze erachter dat Linke Derrick hun columns ging misbruiken voor eigen ‘standje’. En zich daar evenmin voor schaamde als foute ‘eerwaarden’ dat voor hun internaats-affaires deden. Zo’n ‘column’ was de laatste tijd nog niet koud of er werd al een koppeling gemaakt met Nelemans wijnreclame-apostolaat. Bovendien bestond onze wandelende reclamezuil het om bij herhaling dezelfde 'column' opnieuw te plaatsen, maar dan zonder datum. Met de bedoeling gaten te stoppen en de lezer tegelijkertijd het idee te geven dat het geschrevene vers van de pers kwam.

 

Zelfkietelaars


Nadat het wijnschrijversparadijs voor ‘beroeps’ zichzelf had geliquideerd, werd de reservetank open gezet. De ‘angels’ kwamen royaler aan bod. Dat zijn figuren die gratis bevallen van wat daar ‘column’ wordt genoemd, maar daar weinig van heeft. In ruil voor de ‘eer’ en wat zelfkieteling. Dat laatste mag volgens de ‘regels’ niet te gek worden. Wat dat dan inhoudt en waar de grens ligt, mag Joost weten. ‘Samen met de vaste columnisten’, laat Derrick ons geloven, worden die angels ‘verantwoordelijk’ gehouden voor het ‘succes van de website’. En die bestaat inmiddels grotendeels uit marketing-kreten, promotie-glijbanen en gefabriceerde commerciële waarheden. De namen van wie ooit die ‘vaste columnisten’ waren, worden nog steeds afgedrukt. Een hilarische reeks van gedroste wijnschrijvers. Intussen aangevuld met ‘gepushte’ wijnmakers uit het Bythefake-circus, die nooit een letter hebben geschreven. En bij gebrek aan beter doorspekt met volstrekt ontheemde advertorials, die stijf staan van de zelfverheerlijking. Waarmee die hele ‘angel’-rubriek een druipsteengrot ‘pro domo’ is geworden.

 

Vier ‘columns’


Laatst hoorden wij de Grote Roerganger zeggen dat hij niet zal rusten vóórdat de naam van z’n negotie als eerste tevoorschijn komt zodra het woord ‘wijn’ op Google wordt aangeklikt. Dus er staat ons nog wat aan Bythefake-voer voor zoekmachines te wachten. Van die ‘angels’, van wie de meesten ofwel al hebben afgehaakt of nog zelden iets leveren, zal het dan niet moeten komen. Het eerder genoemde onderzoek zegt dat er in de ‘gemonitorde’ periode van 2 maanden van deze letterknechten maar 4 ‘columns’ zijn verschenen. De overige 7 dienstmededelingen hebben de hoogmogenden zelf bij elkaar gefietst. Die monden- hoe kan het anders- zonder uitzondering uit in wat we met een vet understatement maar ‘transparante’ verkoopbevordering zullen noemen. En die vraagt, waar nodig, om kritische doorlichting, opdat ook de tegenkant publiekelijk doordringt.

 

Puinhoop


De nood is dus hoog. De geloofwaardigheid van het ’blog’ staat op uitsterven. Master of Wine Jancis Robinson zou zich dood generen als ze wist dat ze met die ingestorte club in één adem wordt genoemd en opgevoerd. En als het hem goed uitkomt voor Linke Derricks propaganda-kar wordt gespannen.

Vanuit de puinhoop die nog resteert, valt de wijnoorlog met een bedotter als veldmaarschalk nauwelijks te winnen. Tenzij er een tegenoffensief komt van een ingehuurd (en waarom geen Rotterdams) Wijn- PR-bureau, dat in elk bericht om de twee woorden de naam van die negotie verkoopt.

Der Tod oder die Gladiolen.