We hebben 169 gasten en geen leden online

COLUMN: #Youtoo wijnvrouw?

Waarom blijft het nog zo stil in de wijnwereld als het om #Metoo gaat? Je dacht toch niet dat daar op het gebied van seksueel hinderlijk gedrag nooit iets gebeurt? Ik wil het woord ‘overschrijdend’ nog niet noemen, omdat eventuele gekwetsten zich liever schuil houden in de massa dan te worden uitgeleverd aan de juristerij van het welles-nietes. Maar reken maar dat er op al die society-wijn-‘events’ en vooral wat daarna gebeurt al menig vrouwelijk ego is beschadigd.

 

Zo vertrouwde een wijnschrijfster mij ooit toe op wijnfestijnen herhaaldelijk als ‘schat’ te zijn aangesproken. En dat zij daarvoor maanden in therapie was geweest. Haar getourmenteerde ziel vertoont nog steeds de littekens van wat haar is aangedaan. Een andere collega is van plan alsnog aangifte te doen tegen een wijnheer die haar een compliment over haar kleding had gegeven en daarbij met voorbedachten rade de term ‘lekker’ had laten vallen. Nachtenlang heeft ze er wakker van gelegen, totdat een hartsvriendin haar aanraadde het monster z’n verdiende loon te geven.


Hinderlijk volgen

Op wijnreizen schijnt er ook van alles te gebeuren. Al heb ik daar zelf nooit iets ervaren dat de grenzen der fysieke of verbale kuisheid oversteeg. Maar ook hier bedroog de schijn. Want een geridderde wijn-letterknecht die op het andere halfrond z’n testosteron-spiegel niet kon beheersen, heeft daar- naar mij is verzekerd- dagenlang een uiterlijk rijkelijk bedeelde collega hinderlijk gevolgd. Zij heeft zich wel tegen zijn avances geweerd, maar heeft een post-traumatisch syndroom overgehouden aan zijn platvloerse bumper-aan-bumper-stijl. Ook hij moet zich voorbereiden op een sommeerbrief waarin openlijke excuses zullen worden geëist.

 

Datzelfde geldt voor een groep oudere wijnopleiders, die erop zou zijn betrapt cursisten hoge cijfers te hebben toebedeeld. Enkele vrouwen hebben daarin ontoelaatbare toenaderingspogingen gezien en willen de betrokken heren figuurlijk onthoofden. Verschillende van deze bruten hebben daarom hun baan al opgezegd en zijn naar het buitenland gevlucht. Waar zij- aldus de gekwetste cursisten- hun verdacht geachte praktijken ongetwijfeld zullen proberen voort te zetten. Wijn-interpol zit ze al dicht op de laffe hielen.


Door het slijk

En dan zijn er nog die onuitroeibaar olijke wijnhandelaren die in het bijzijn van vrouwen schunnige bakken hebben verteld. Daarin kwam herhaaldelijk een woord voor waarmee het intiemste vrouwelijke deel als erger dan erg wordt betiteld. Ze verkopen nota bene af en toe zèlf wijnen die niet buiten die kwalificatie kunnen.

 

Van dit vineuze rapalje heeft de wijnpolitie aan de hand van camerabeelden de vijf hoofddaders achterhaald. Uit die beelden blijkt duidelijk dat de vrouwelijke waardigheid in hun ranzige conversatie voortdurend door het slijk is gehaald. Vrouwen die daar getuige van zijn geweest, hebben zich ziek moeten melden en konden maandenlang niet functioneren.

Deze ontspoorden zullen worden vervolgd en kunnen daarbij rekenen op publicatie van hun foto’s op internet. Hen hangt een werkstraf met kastijding boven het hoofd, in een nonnenklooster. En hun verklaringen van goed gedrag worden verbrand.

 

Wij weten dat er nog heel wat wijnvrouwen zijn die, nu al die ontaarding zich ontlaadt, op het punt staan hun mond open te doen over wat zij hebben moeten slikken. Mijn advies is om daar nog even mee te wachten. Want de politie is niet berekend op de golf van aangiften die dan mag worden verwacht.

 

Denk alleen maar aan al die promoties die de dames tegen hun wil hebben moeten ondergaan. Of aan die verlokkende rozenblaadjes die ze tot hun afschuw geregeld in hun bed vinden.