We hebben 82 gasten en geen leden online

COLUMN: Fles-verschil

Ze noemen het ‘flesvariatie’. Maar het gaat niet om dat omhulsel. Het gaat om dezelfde wijn van dezelfde jaargang van dezelfde wijnboer, die uit die ene fles uit dezelfde leverantie anders smaakt dan uit die andere. Hoe dat komt, hoor ik wijnconsumenten geregeld vragen. Ze hebben dan een voorraadje ingeslagen bij de prijskraker en denken dan dat die met die wijn aan het sjoemelen is geweest.

Hoeft niet zo te zijn. Ligt vaak ook aan het afsluitmateriaal. Zijn dat kurken, dan is het mogelijk dat die niet op dezelfde manier zuurstof doorlaten, ook al is de wijn op dezelfde manier gebotteld. En dan kan het gebeuren dat de wijn in de ene fles snel oxideert, terwijl de andere drinkbaar blijft. Of er is sprake van kurkschimmel door infectie met bacteriën, waarvan wijn uit een andere fles weer geen last heeft. Schroefdoppen hebben dat probleem grotendeels opgelost, al kunnen die weer een negatieve invloed hebben op het ‘fruit’. En ook de kurkindustrie is er intussen achter dat kurken met schroefgroeven beter afsluiten.

 

Bottelprobleem

Maar ‘flesvariatie’ heeft niet uitsluitend met de wisselende zuurstof-bestendigheid van kurken te maken. De kiem daarvoor kan ook al in de wijngaard zèlf liggen. Wanneer in één en hetzelfde perceel sprake is van verschillen in bodemsamenstelling en –doorlaatbaarheid zijn die niet altijd te verwaarlozen in de bottelresultaten, evenmin als uiteenlopende oogsttijdstippen. En nu we het daar toch over hebben: niet iedere botteling verloopt vlekkeloos als het op zuurstofbeheersing aankomt. Komt een kant-en-klare wijn in twee ‘shifts’ in de fles dan kan de ene partij minder drinkbaar worden afgeleverd dan de andere.


Smaakverschillen bij het vergelijken van identieke wijnen kunnen ook te maken hebben met andere verpakkingen dan een fles. Zo is bekend dat dezelfde bag-in-box-wijnen bij vergelijking in smaak kunnen variëren. In dat geval heeft het materiaal aroma’s aan de wijn onttrokken. Dat kan ook gebeuren als de wijn is ingeblikt, zoals de laatste tijd vaker gebeurt.


Opslag en vervoer

En dan is er nog het soort flesvariatie waarmee we bij supermarkten te maken krijgen. Als niet alle kratten of kartons bij dezelfde temperatuur en donkerheidsgraad worden opgeslagen, vertaalt zich dat eveneens in smaakonderscheid. Dezelfde wijn uit verschillende filialen geeft dan niet dezelfde ‘beleving’. Maar ook de wijze van vervoer in de distributieketen kan binnen dezelfde leverantie al smaakverschil veroorzaken.


Die supermarkt-klanten zouden eens moeten proberen dezelfde wijnen uit verschillende filialen te vergelijken. Grote kans dat ze er dan achterkomen dat die wijn van gisteren nog beter smaakt als ie elders wordt ingeslagen.