We hebben 56 gasten en geen leden online

COLUMN: Die Hollanders

Brabant zit vol ongeregelde Bourgondiërs, vinden ze in Holland. En die gedragen zich pas 'betamelijk' als ze zich laten regisseren door het volk van boven de Moerdijk, vinden ze in Holland. De 'jus' zit er bij die Brabanders al wel in, maar die loopt daar te ongedisciplineerd uit alle hoeken en gaten van de provinciale samenleving, vinden ze in Holland. Vandaar de zendingsdrang die het voormalige uitgeperste en gediscrimineerde ‘wingewest’ nog steeds overspoelt.


Brabanders eten te onbeheerst, boeren, laten winden en drinken onmatig van de supermarkt-jubelplank, vinden ze in Holland. Ze houden ook teveel feestjes, waar de kwaliteit van spijs en drank de kenmerken vertoont van het gemak dat de Brabantse mens dient, vinden ze in Holland. En daarom moeten wij voortdurend het Grote Riool oversteken om de zaak naar Randstedelijke beschavingsnormen weer recht te trekken, vinden ze in Holland.


‘Opvoeden’

Neem nou die horecabedrijven met die zogenaamde Brabantse gastvrijheid. Kom je daar binnen, dan is het niet uitzonderlijk dat een of andere bedieningshork je tien minuten aan je lot overlaat voordat je iets mag bestellen, vinden ze in Holland.

 

Bijna niemand schenkt je daar ook een fatsoenlijk glas wijn in. Die komt vooral uit een fles die gisteren al is aangebroken. En waarvan de inhoud tussentijds is verzuurd omdat ze geen benul hebben van 'hoe het hoort', vinden ze in Holland.

 

En dan zwijgen ze nog maar over al die restaurants die zo’n ingekochte flutwijn per glas duurder op de rekening zetten dan die hele fles heeft gekost.

 

Natuurlijk vindt dat Bourgondische ras ook weer van alles van Calvijns religieus aan lager wal geraakte volk. We zien teveel Hollanders die ons willen 'opvoeden', al is hun dat zelf nauwelijks overkomen, vinden ze in Brabant. In allerlei teevee-uitzendingen worden wij nog steeds afgeschilderd als een boerse troep, met te truttig vrouwvolk, teveel varkens en te weinig 'intellect', vinden ze in Brabant.

 

Erfelijk belast

Hollanders, en zeker die uit de grote steden, gedragen zich hier graag superieur, omdat ze door hun machtsmisbruikend voorgeslacht erfelijk zijn belast. Dat schiep er decennia lang behagen in het volk beneden de Moerdijk in eer aan te randen, uit de weg te ruimen en uit te buiten. Al die latere 'patriciërshuizen' hebben ze vanuit de slavenhandel gefinancierd, vinden ze in Brabant. Vanuit die genetische erfenis is het dan niet ongewoon dat Hollanders zich hautain en belerend tot de Brabantse horeca richten, die deze types geregeld op hun plaats moet zetten, vinden ze in Brabant.

 

En wat te denken van die Randstad-arrogantie waarmee op de teevee onder aanvoering van twee zelfgenoegzame bed- bad- en brood- 'goeroes' de bedrijfsvoering van onze horecabedrijven op de schop moet? Neem zo’n slachterstype als Den Blijker die Brabant wel eens even zal vertellen wat er in zo’n doorgelicht etablissement allemaal mis is.

Nou ja, vertellen… Het meeste van wat-ie zegt is onverstaanbaar Rotterdammerig dialect. Heb je dat in zo’n uitzending ooit vertaald gezien? Maar als een Brabander aan het woord is, al is dat nog zo duidelijk, dan wordt dat per definitie ondertiteld.

Zelfgenoegzamer kan het niet, vinden ze in Brabant.

 

 

Ook dat polderlandse gejengel van stukadoor Pos, die niet gehinderd door kennis van zaken plotsklaps tot promotie-wijnheld van een prijsbreker werd verheven, wordt nooit vertaald. Terwijl daar warempel toch alle reden voor is. En 'al helemaal' als je ze onder de rivieren aan die gepushte Chileense 'Pos-secco' probeert te krijgen, vinden ze in Brabant.


De maatstaf

Er wordt gefluisterd dat er in het geheim al Brabantse genootschappen ontstaan om een eind te maken aan het tribale 'oversized' gedrag van de ergste Hollanders. Die denken dat ze DE maatstaf zijn voor leefstijl, smaak en spraak van de Natie. Naar verluidt vergaderen deze Brabo's, terwijl Heel Holland Bakt, wekelijks in De Druiventros in het Brabantse Berkel-Enschot (nee, niet Uitschot). En daar zijn ze al evenmin gediend van de dominantie van die ombouw- Hollanders. Die proberen de Bejaarden Opruimings Dienst (BOD) in te schakelen om het management te verversen en het personeel in HUN gareel te krijgen. En uitgerekend op die lokatie worden plannen gesmeed voor een 'zuivering' waar al te lang op wordt gewacht.

 

 

Geen Brabander wil dat z'n provincie ooit verhollandst. Met zo'n bord kots-pizza op schoot aan Studio Sport kleven, wil er onder de Moerdijk niet in. Daarom wordt ook nagedacht over een 'overloop'-verbod. Want als Hollanders hun buik vol hebben van de drukte, de herrie, de stank, het stof en die eeuwige wedloop naar 'hogerop', is het zuiden goed genoeg voor asiel. Daar moeten we een paspoort tegen bedenken, vinden ze in Brabant.

 

 

 

Geen Hollands geblaat meer op Brabantse scholen. Schrappen dat loflied op ‘Hollands vlag’. Geen culinaire inkoop meer in Holland. En geen wijn meer van Hollandse importeurs of wijnwinkels. Boven op die sancties een boycot van al die omroepen en  kijkbuizerijen die Brabant blijven afdoen als nationale speeltuin voor de Stankstad. En Holland een ander woord vinden voor Nederland.

 

Dat zal ze leren!