We hebben 252 gasten en geen leden online

COLUMN: Wijn-‘influencers’

Wat zijn dat eigenlijk, wijn-'influencers'? Heb je zo’n figuur wel eens aangeraakt? En hoe 'voelde' dat? Ging er iets 'door je heen'? 'Deed het iets' met je? Nou, dan heb je de ware ontmoet. Zo’n type dat jou over de wijndrempel heeft getild. Je drinkt nou een aardig glas. Niet overdreven. Maar meer dan die nul glazen per dag waarmee de Gezondheidsraad je risico op hartaandoeningen verkleint. Dat heeft zo’n influencer toch maar mooi bereikt.

 

Hoe je dat wordt? Kijk op internet. Soms lukt dat al na een cursus van vijf dagen. Ik raakte in de wolken over deze doorbraaktip op instagram: 'Vermijd generieke hashtags, maar ga op zoek naar specifieke en relevante longtails, zodat je een grotere visibiliteit hebt in jouw niche'. Per slot van rekening gaat het om de ‘commitment rates’, nietwaar?

Dat heb ik me dus geen twee keer laten zeggen.

 

IJdeltuiten

Je kunt op verschillende manieren influencer worden, op allerlei terreinen. En het helpt als je daarbij bedreven bent in het gerommel met 'likes'. Met dat soort trucs op (a)sociale media hebben al heel wat jongeren zich 'in de kijker gespeeld'. In de wijnwereld gaat het allemaal wat trager. Daar word je pas 'influencer' als smartfoon-verslaafden na oproep maar vaak genoeg je naam doorgeven aan een 'lijfstijl'-blad, dat ze dan ook nog moeten kennen. En of je het nou gelooft of niet, er zijn ijdeltuiten die dat laten meetellen voor hun CV. Het hoogst op de lijst staan doorgaans lieden die actief zijn in de wijnverkoop of de  product-promotie. Daar hoeft maar zo’n naam te zijn gevallen, of de 'nominatie' wordt onmiddellijk zo breed mogelijk uitgedragen: Kijk mij eens meetellen in het digitale toevalligheidscircuit!


Bij die 'winnaars' kunnen ook figuren zitten die met glad en misleidend pr-gebazel wijnliefhebbers tot verkeerde keuzen aanzetten. Zo stond in de kopgroep van influencers een paar jaar geleden nog een wijnpiraat die na recente veroordeling doorgaat met dubieuze praktijken. Ik wil er maar mee zeggen dat het woord nogal eens wordt gehanteerd in relatie tot competitieve wijnomzet, ondersteund door 'story telling', hoe die ook van verzinsels aan elkaar mag hangen.

 

Andere invloed

Wijnvloggers kennen we nog niet. Anders zouden die ongetwijfeld worden geadoreerd in kringen waar 'influence' al na een paar provocerende cameraklikken wordt bereikt. Wijnjournalisten en wijnschrijvers zijn er wèl. En die kunnen een ander soort invloed uitoefenen dan met zelfpromotie of omzet-bevorderende publicaties. Dat gebeurt in ons land relatief helaas in mindere mate dan in het buitenland. Maar we lichten dubieuze influencers wel vaker van hun bed om ze bij bewijsbare sjoemelarij te laten vervolgen.

 

Wie er op die manier aan bijdraagt dat de handel en wandel van de 'wijnindustrie' niet aan integriteit inboet, verdient het eerder 'influencer' te worden genoemd dan wat geldmakers daaronder verstaan. Die kunnen hun heil gemakkelijk vinden op de zogeheten 'marktplaatsen', waar je vloggers of bloggers van diverse pluimage kunt kopen om jouw handel op de kaart te zetten. Spaart hoge tarieven van het pr-bureau uit.

 

Maar of het de geloofwaardigheid dient? Vraag dat maar aan de Snapchatters en de Tweeps.