Boeken algemeen
 koken & tafelen algemeen

We hebben 254 gasten en geen leden online

COLUMN: Vrouwen roer je!

Vrouwen beginnen zich overal te roeren waar ze mannelijke dominantie ervaren. Ook in de wijnwereld. Zo moet het maar eens afgelopen zijn met dat gedoe in de supermarkt, waar vrouwen met orders van hun wederhelft wijn inslaan. Om nog maar te zwijgen van het haantjesgedrag in restaurants, waar het mannelijk wezen, 'vaak niet gehinderd door warenkennis', de wijn uitzoekt en voorproeft. Weg met die ingesleten tweede-rangs-positie van de vrouw die op menig terrein méér dan haar mannetje staat. Daarom is er ook een wijngids 'alleen' voor vrouwen verschenen. En wie van het mannelijk journaille durft het aan die te bespreken, zonder te riskeren dat-ie van de schrijfster de wind van voren krijgt? Welke wijnjournalist verstout zich eventuele kritische kanttekeningen te plaatsen bij een gids die op ontwakende vrouwen is afgestemd?


Die gedachten remden mij aanvankelijk in het voornemen de 'Janna' ( want zo heet dit wijnboek naar modieuze naampromotie ) door te lichten op alles wat een man maar aan argumenten zou kunnen oplepelen om zo’n aparte gids overbodig te verklaren. Maar hoor wat mij wordt voorgehouden.


'Geen verstand'

Vrouwen mogen dan bijna twee en een halve eeuw buiten de wijnwereld zijn gehouden, dat beeld is de laatste decennia sterk gewijzigd. We kennen clubs van wijnmaaksters. Wereldwijd werken er vrouwen voor wijn-media. En in niet de eerste de beste wijnjury’s zie je ze nogal eens sterker vertegenwoordigd dan mannen. Alleen in de wijnconsumenten-wereld wil het met die vrouwen maar niet vlotten. Ze hebben vaak maar al te graag 'geen verstand van wijn', om het gemakshalve liever aan mannen over te laten wat er wordt opengetrokken. Of ze drinken liever 'fris' omdat ze ooit een ondermaatse wijnervaring hebben gehad en-alsof er niets anders bestaat- sindsdien 'geen wijn lusten'. Janna Rijpma probeert ze van die 'attitude' te bevrijden. Ze denkt die vrouwen met 101 beschrijvingen van niet alledaagse wijnen letterlijk mondiger in wijn-beleving te maken. Het gaat dan om flessen waarvan de inhoud niet tot de categorie wrange slobber hoort, maar naar de smaak van de gidsschrijfster als plezierig te boek staat.

Daar maak ik dan de eerste opmerking bij. Want Janna Rijpma is vinologe en een ervaren proefster. En zulke professionals zijn meestal 'geëvolueerd' in hun smaakbeleving, terwijl dat bij de gidsgebruiksters nog lang niet het geval zal zijn. Dat kan tot gevolg hebben dat die anders over zo’n wijn oordelen dan Janna en hem dus niet in huis halen. Overigens geldt voor alle wijngidsen dat de wijnbeschrijvingen uitsluitend de mening van de auteur weerspiegelen.

 

Voorsprong

Kanttekening twee: Janna beroept zich op onderzoek als ze zegt dat de 'gemiddelde vrouw gevoeliger is voor smaken en geuren' dan de man. Dat zou zo 'genetisch' zijn bepaald. Die uitspraak betekent in feite dat vrouwen beter zouden proeven dan mannen. Maar tegenover in de gids gememoreerd (maar niet overal gepreciseerd) onderzoek dat daarop wijst, staan ook weer recentere studies. Bijvoorbeeld die van wijnwetenschapper en master of wijn Tim Hanni, expert in het analyseren van individuele wijn-beleving. Hij zegt: "Vrouwen hebben geen beter palatum dan mannen. Wie dat beweert, verkondigt onzin". Wie de moeite neemt Tim te 'contacteren', kan in het bezit komen van diens 'bewijs'-materiaal.


Hoe dat ook zij, Janna wil alleen maar aantonen dat vrouwen alleen al genetisch in het voordeel zijn als ze met een 'betere neus, tong en gehemelte' een wijn beoordelen. Van dat 'oer-talent' dat hun een 'aangeboren' voorsprong geeft, zijn vrouwen zich te weinig bewust, vindt de gidsschrijfster.

Ter versterking van het proefjolijt beveelt zij in haar boek bij elke wijn ook nog muziek aan. En zo is er dan een gids tot stand gekomen die niets met 'vrouwelijke wijnen' te maken heeft, maar hen oproept uit de (wijn)kast te komen en zich te laten gelden waar dat zonder overdrijving kan.

 

Prijsniveau

Kanttekening drie: in de 'Janna' staan nogal wat wijnen die, vanuit de gemiddelde gezinsbeurs bezien, niet de voor de hand liggende keus van de vrouw zouden zijn. Bij de stille wijnen zie ik de prijzen oplopen tot 36 euro voor een fles uit Israël. De meeste witte zitten boven de 15 euro, met enige nadruk op die van boven de 20. De mousserende gaan tot ongeveer 45 euro. Van collega Klei is de uitspraak bekend dat hij zulke bedragen zelfs niet in restaurants zou neertellen, laat staan in wijnwinkels.

Janna biedt wel enige spreiding in de prijzen. Je kunt ook die ene witte van net geen 5 euro proberen, een prijsniveau waarvan ingewijden zeggen dat daar het smaakscheppende 'additieven'-paradijs te vinden is.

Met dit boek heeft Janna Rijpma een onderhoudende gids samengesteld, die per pagina allerlei wetenswaardigheden biedt. Ze schrijft in een toegankelijke stijl en vanuit individuele reis- en proefervaringen die kleur in het geheel brengen. Ik kan mannen aanraden er ook eens ‘stiekem’ in te kijken als-ie in de boodschappentas zit.

 

P.S.

De Vlaamse dichter Hubert van Herreweghen ziet ook g e l i j k e n i s s e n  tussen de wijn en de vrouw, zij het niet alleen in lovende bewoordingen:

De vrouw is als een anker wijn

zo vol geheime krachten;

de wijn is jong, het meisje is klein,

de mannen moeten wachten.

De vrouw is als een anker wijn

vol droesems en vol gisten,

eerst moet het moer bezonken zijn,

dan krijgt de vrouw haar listen.

De vrouw is als een anker wijn,

na 't rijpen ligt de droesem onder,

dat is haar valsheid en venijn,

geen vrouw bestaat daarzonder.

De vrouw is als een anker wijn

vol bruisende alcoholen,

die gonzen in ons dronken brein

en in ons lijf, verholen.

De vrouw is als een anker wijn

zo zuiver van aromen,

als oude drank zo rijp, zo rein

van zoete druivebomen.

De vrouw is als een anker wijn

wilt gij van 't vat de droesem drinken

zult gij des morgens zuchtig zijn

en zal uw adem stinken.