koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 255 gasten en geen leden online

COLUMN: champagne-onzin

Op ‘Wijn Daily’ worden dagelijks wijnberichten geplaatst die ‘derden’ onder bepaalde condities aanbevelen in de sfeer van de eigen roem of voor promotie. Resultaat: rijp en groen wisselen elkaar af. Je leest er aan de lopende band vermakelijk nieuws dat niet als zodanig is bedoeld. Maar ook foute uitspraken die lezers op het verkeerde been zetten. Een recent voorbeeld gaat over het bewaren van champagne. Een terrein waarop ene Maarten Meuleman zich voor de website vega-en-wijn heeft gewaagd en daar een schuiver van jewelste maakt. De bijdrage komt niet van een uitgesproken wijnprofessional. Anders had hij niet uitgekraamd wat hij daarin met stelligheid beweert.


Ontgaan

Ik citeer: “Champagnes worden niet gemaakt van alleen maar Pinot Meunier, omdat deze druivensoort slecht rijpt”. De man loopt in dubbel opzicht achter. Ten eerste is het woord Pinot al een tijd geschrapt omdat dit een rasverwantschap suggereert die in werkelijkheid niet bestaat. En ten tweede is het deze heer totaal ontgaan dat er al geruime tijd champagnes van uitsluitend meunier worden gemaakt. Wijnauteur Gert Crum heeft in zijn recente champagnebijbel al gememoreerd dat behalve producenten als Bedel, Egly, Laval, Degn en Prévost zelfs het top-‘maison’ Krug zich daarmee bezig houden. Er is ook al een apart ‘Meunier Institut”, een associatie van tien andere wijnboeren die het druivenras een warm hart toedragen. Het is gevestigd in Baslieu Sous Châtillon en heeft zich afgelopen lente al gepresenteerd met een uitgebreide proeverij. Daar viel, zo lieten bevriende proevers mij weten, in de monocépage-champagnes niets te bespeuren van onrijpheid.


Niet actueel

Ook andere Nederlandse champagne-websites blijven kennelijk slecht op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daar kom je de meunier, die ook als stille wijn kan worden gemaakt, in champagnes uitsluitend tegen als component van de drie meest gebruikte rassen in de assemblage. De enige blanc de noir die daar genoemd wordt is de champagne van uitsluitend pinot noir.

Met de vermelding van de toegestane druivensoorten voor champagne gaat het ook nogal eens mis. Dat zouden er maar zes zijn, terwijl er zeven in de wijnwetgeving worden genoemd. Buiten de pinoit noir, meunier en chardonnay zijn dat de pinot blanc, petit meslier, arbane en fromenteau, waarvan de laatste nogal eens doorgaat voor het ondergeschoven kindje.

Het wordt dus tijd dat champagne-verkopers hun consumenten-informatie aanpassen aan de actualiteit. Dan hoeven we ook niet langer die onzin te slikken zoals ‘vega-en-wijn’ die ons tot vandaag probeert te slijten.