koken & tafelen algemeen
Boeken algemeen

We hebben 109 gasten en geen leden online

COLUMN: Het Wijnoproer (20)

 

Opleiding nog niet erkend

 

Of ik eens met een les zou ‘willen meedoen’’. Die invitatie kreeg ik kort geleden ‘uit een zonovergoten Mallorca’ van Ruud Weterings. Stichter, directeur en docent van de eerder verguisde Wine Training Online (WTOL) Academy. Vinoloog van zijn ‘concurrent’ De Wijnacademie die zichzelf als ‘de enige echte’ beschouwt. En Wijnentrepreneur, die eerst z’n eigen titel had uitgevonden en de gelijknamige opleiding na veel heisa om kwaliteit en examengedoe intussen heeft geschrapt. Ik vroeg hem eerder al vier maal hoe het nieuwe docentenkorps eruit zou komen te zien. Want, mailde hij mij, dat zou op zijn website worden voorgesteld.Toen ik wilde weten van wie ik dan les zou krijgen als ik op de uitnodiging zou ingaan was Ruuds antwoord:'Van mij'.

 

Doorgelicht

Tot nog toe nog geen spoor van de beloofde docenten-namen. Nog steeds staan alleen de foto’s van Ruud, zijn partner en een Eindhovens ‘wijnentrepreneur’ als ‘ons team’ op de website. En op een video over de vinologen-opleiding kom je zowaar ook nog sommelier Niek Beute tegen, die het als docent daar al geruime tijd voor gezien houdt. Het ontwijken van mijn vragen verklaarde Ruud eind september nog als volgt: ‘Zoals vaker bij IT lopen zaken vertraging op’. En daarna bleef het stil, al circuleerden er enkele namen in Ruuds 'wandelgangen'.

 

Toch is het ook voor toekomstige vinologen van belang vooraf te weten waaraan ze bij de ‘academy’ beginnen. Want staan docenten onvoldoende ‘boven de materie’ dan loopt Weterings kans geen ‘erkenning’ te krijgen van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Directeur Ricardo Eshuis liet mij daarover weten: ‘Die kan pas worden afgegeven als is aangetoond dat de opleiding alle eindtermen afdoende afdekt’. Voor die erkenning moet Weterings zich uit eigen beweging melden. Zijn opleiding wordt dan op allerlei criteria doorgelicht, ‘inclusief de kwaliteit van de cursussen in de praktijk’. En wanneer dan ondermaats aan de eindtermen (exameneisen) wordt beantwoord, komt er geen erkenning. Hoe de opleiding van Weterings daarop ‘scoort’, durft Eshuis niet te zeggen. Want er is nog niet getoetst, terwijl de tweede ‘lichting’ vinologie-cursisten al aan de bak is. En de 'academy' in z'n reclame net doet of de opleidingskwaliteit al de zegen van Eshuis heeft gekregen.

Wie ‘opgaat’ voor erkenning moet wel enig geduld betrachten. Want er kunnen weken, zelfs maanden overheen gaan, voordat de uitslag komt.


Als ‘casus’

Inmiddels heb ik inzage gehad in de SVH-eindtermen ( genummerd 8, 9 en 10) voor de vinologen-opleiding. Wat daar zoal aan horeca-vaardigheden wordt geëist heb ik maar voor een miniem deel teruggevonden in de eisen die Weterings in zijn vinologen-examen laat zien. Toen ik hem vroeg waar in het rooster de lessen te vinden zouden zijn die op de ‘specifieke horeca-vaardigheden’ zijn afgestemd, was zijn antwoord: die worden behandeld in de ochtend-praktijksessies ‘in de vorm van een casus’. Ook in de ‘digitale classroom’ wordt er op die manier aandacht aan besteed.

De eerste WTOL-vinologendiploma’s zijn intussen uitgereikt, naar het heet op basis van SVH-eisen. Maar tegelijkertijd was bekend dat die opleiding nog niet op de vereiste kwaliteit was onderzocht, laat staan ‘erkend’. Dus zouden nieuwe belangstellenden er verstandig aan doen de uitslag van de toets af te wachten. En zich niet blind te staren op het SVH-logo dat op het WTOL-examenboekje staat, alsof er geen speld meer tussen kan.