Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Column: Wijn-puberen

 

Interview zeg je? Heb ik pas gehad. Kijk maar op Wijnwijs. Waarover deze keer dan? Over die ándere wijnpaljas. Met ML ( Mister Lazerus) op z'n identiteitsplaatje. De senior die ik al lang geleden het verzorgingshuis heb laten binnen hijsen? Bronbeek ja. Daar mogen ze alleen nog maar in burberry met de borst vooruit lopen, de bevroren ‘hero’ uithangen en oranjebitter drinken.


Voor de rest zijn het museumstukken. En die kun je met goed fatsoen niet meer tot het netwerk der Memorabelen rekenen. Op een dag kreeg ML van de Bronbeek-commandant verlof om onder geleide een paar uur naar buiten te gaan. Dat 'gaan' werd al snel ‘te buiten’. Want wat er eenmaal in zit, komt er tóch weer uit. En je weet wat dat inhoudt.

 

Kijk maar eens naar z'n Perswijn-roddelrubriekje. Altijd weer die goedkope toespelinkjes. Zouteloze ‘humor’. Schoppen naar alles wat voor hem niet (meer) ‘schuift'. Kortom: de man is een aandachtsjunk met ingedroogde tannines. De bekende register-psycholoog prof. dr. Harm Hilarius heeft het type in zijn recente boek Master of Disaster beschreven als slachtoffer van ‘onvoltooide puberteit’, zich met bubbels tot het uiterste wapenend tegen onvermijdelijke spirituele aftakeling. En met zo’n niet ongevaarlijk gat in je ontwikkeling kun je eigenlijk geen loslopend lid van de samenleving meer zijn. Neem alleen maar eens ML's vieze-ouwe-mannetjes-focus op alles wat rokken draagt.  Eigenlijk een vorm van potlood-, eh... herstel, toetsenbordventerij. Typisch voor lieden die in hun fantasiewereld van eigenmin een paters-arm oplopen. En die dan zogenaamd kameraadschappelijk om de schouders van het dichtstbijzijnde ‘lekker wijf’ willen slaan. Het dossier, compleet met de aanvraag voor de geïllustreerde editie van het erotische meesterwerk Vijftig Tinten Grijs, is bij ons op vooraanmelding gratis in te zien.

 

Interview? Over paskwil ML heb ik eigenlijk niks te zeggen. Of het zou moeten zijn dat zijn geldschieters zich wel eens mogen afvragen of herhaald gepriegel in de marge van de grote-mensen-journalistiek nog wel ‘valt’ bij lezers zónder geestelijke afwijking. Als je die eraf trekt, hou je nog een handvol ‘volgers’ over. En die vermaken zich- naar ik hoor- ook steeds minder met z’n fobie tegen sjaals en andermans kleren, die in zijn geval al lang niet meer de man maken. Of met de volstrekt irrelevante roddels over het amoureuze leven van het soort importeurs van wie ik geen wijn zou willen kopen. Laat staan dat zijn thuisfront nog reikhalst naar de cijfermanie, of wat daar op lijkt, die ’s mans geacteerde bras-lust onvermijdelijk begeleidt. Tekenend, aldus prof.Hilarius, is ook zijn afschuw van bling dat zijn deur al jaren voorbij gaat. Dat deugt nooit als het uit het kamp komt waaruit hij al jaren geleden Heuselijk is verbannen. Nota bene ‘Wijnheld’ zijn in de meute van wijnmarkt-aanrander Linke Derrick Neleman en dat ook nog willen blíjven, zegt genoeg over ’s mans ambitieniveau. Laat ik het dan maar niet meer hebben over die schoolkrant-stijl, overstrooid met latijnse hagelslag, waarmee hij niet al te veeleisende gieberaars op z’n hand probeert te houden. Kan op zich geen kwaad, staat in de diagnose. En het spaart  intussen weer een hoop pillen uit.

 

Van mij mag deze chroniqueur der Onbenullige Wijnmomenten in vrede nog enkele jaren onder de Bronbekers vegeteren. Want om er nou meteen de Bejaarden Opruimings Dienst (BOD) opaf te sturen, zou ons verlagen tot het niveau van de Master of Disaster.

 

Nee dus, liever geen interview.