We hebben 86 gasten en geen leden online

COLUMN: Het Wijnoproer (19)

 

 

De afgang van de ‘Wine Entrepreneur’

 

Wijnzendelingen zijn er altijd al geweest. Fantasten en fanatici, in alle soorten en maten. Spraakmakend waren ze de laatste jaren meestal niet. Behalve één. Die zou ons wel eens een wijn-titularis gaan leveren die nog niemand had uitgevonden: de 'Wine Entrepreneur'. Dure term die vertaald in het Nederlands een te armetierige indruk zou maken. Koud twee jaar geleden beleefden we de 'lancering' van de 'studie'. Met daverende achtergrondmuziek op het digi-kanaal voor narcisten, exhibitionisten en zelfbevredigers: You Tube. Op de website van uitvinder Ruud Weterings vernamen we hoe het materiaal voor 'echte professionals' werd verpakt. In zweverige frasen en spreuken. 'Geleend' van en geïnspireerd door zo’n 'academie' voor Zelfontdekking en gelijksoortige luchtfietserij.

Kortom: een verdienmodel van 'hogere' wijnorde.

 

De doorzichtige boodschap bleek voor sommige lieden geen drempel om als kandidaat voor het entrepreneur-schap te opteren. Na een jaar zouden ze als hoger opgeleiden in de wijn door het commerciële leven kunnen snellen. Op weg naar de top, begeleid door Ruud Weterings himself, die zich op Linkedin alvast maar met de titel had versierd.


Geen 'niveau'

De 'studie' kwam al snel onder druk te staan. Het woord 'charlatan' viel. Enkele studenten voelden zich bedrogen en eisten hun geld terug. Omdat, aldus de kritiek, het studiemateriaal en de aangereikte 'marketing tools' geen 'niveau' hadden of niet aan de gewekte verwachtingen voldeden. Bovendien bleek 'academy'-baas Ruud Weterings zowel uitvinder van de titel te zijn, als docent en lid van de examencommissie. Een twijfelachtige cumulatie van functies die het vertrouwen in de diploma-waarde niet versterkte.

Weterings had ook al harde kritiek moeten slikken op zijn vinologen-opleiding oude stijl. Daar liepen educatie, examen en toezicht zodanig door elkaar dat er van chaos kon worden gesproken. Om z’n nering toch nog te redden, besloot Weterings, officieel 'founder' van de ‘Wine Training On Line Academy’, zijn leven te beteren. Hij bouwde de vinologenopleiding om naar de hoogste exameneisen van Stichting Vakbekwaamheid Horeca(SVH). Over de historie en de kritiek die daartussen zit heb ik eerder uitvoerig bericht.


Niet grondig

Als ik dan toch de stal uitmest, dan maar rigoureus, moet Weterings hebben gedacht. Want stond vorig jaar nog op de website dat je 'als wijnliefhebber met grote ambitie' nog 'Wine Entrepreneur' kon worden, met dat dubieuze avontuur is Weterings nu gestopt. Op 10 juli van dit jaar wordt de titel nog wel genoemd, maar wie dan klikt voor de uitleg vindt alles geschrapt. Tenminste, dat moet Weterings hebben gedacht. Maar hij schoonde z’n handel niet grondig genoeg op. Op de video die ik op 9 augustus nog op de website vond onder 'Ons verhaal' heeft de WTOL-baas het nog steeds over de 'Wine Entrepreneur', terwijl die ‘opleiding’ niet meer voorkomt in het daar opgesomde rijtje.

 

 

Resterende en eerder gestelde vraag: Wat heb je aan een papiertje dat je als 'diploma' wordt verkocht en 'garandeert' dat je aan een aantal eisen van een afgekraakte en inmiddels vervallen opleiding hebt voldaan? Veel, beloofde Weterings destijds. Want dan heb je 'vernieuwende uitgangspunten gevolgd', 'waarde voor jezelf gecreëerd' en meer van dat soort kwalificaties in de wacht gesleept. Daar mogen de 'entrepreneurs' het tot nog toe mee doen. Weterings doet er het zwijgen toe. In excuses is-ie nooit sterk geweest. Wel in rekenen.