Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 57 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657278
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
329
1664
1993
12512
47605
0
5657278

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 05:34

Column: Rasecht of niet?

 

Er zijn twee soorten deskundigen. Degenen die dat op basis van ervaring zijn geworden. En degenen die denken ‘gebrevetteerd’ de wijsheid niet meer in pacht maar in eigendom te hebben. Daaruit ontstaan ook in het wijnwereldje af en toe van die aanvaringen, die het grijs van de crisis in kleur overstijgen.

 

Dezer dagen was het weer zover. Twee bloggende vrouwen vlogen elkaar in de haren over de Zuid Afrikaanse Vin de Constance van Klein Constantia, voor 100 % gemaakt van het druivenras muscat de Frontignan. Dat deden ze in de reactieruimte onder de verse ‘content’ van het ‘aangevallen’ blog. De bewoordingen bleven parlementair, maar de toon was zogezegd ingehouden kribbig. Ze wilden elkaar op hun nummer zetten en kozen daarvoor niet de elegante weg van het besloten onderlinge e-mailverkeer. Uitdaagster was in dit geval ‘Dame’ Mariëlla Beukers van Wijnkronieken, historica, wijnschrijfster en gediplomeerd ego-verkoopster. Glijdt nogal eens uit, reden waarom wij haar blog nog wel eens omdopen in ‘Wijnkomieken’. Terug-mepster was schrijvend wijncoach Marja van Beek, die de woordenwisseling op Wijn.blog als onbetwist winnares besloot. Ik citeer de aanvalstekst van (nota bene vinologe) Beukers in essentie:

 

‘Muscat de Frontignan is bij mijn weten geen druivenras, maar een zoete wijn uit de omgeving van Frontignan. Het druivenras van Constantia is wel muskaat natuurlijk, maar van oudsher d’Alexandrie. In Zuid Afrika noemen ze het hanepoot. En over de herkomst verschijnt binnenkort een blogje van mijn hand’.

 

Marja van Beek, die door Beukers ter correctie ook nog eens naar een verkeerd chapiter het pas verschenen boek Wine Grapes werd verwezen, liet dat niet op zich zitten. Kern van haar antwoord:

 

‘Voordat je het blogje van jouw hand laat verschijnen zou ik me maar eens verdiepen in de muscats èn in Wine Grapes’.

 

Het gelijk ligt hier niet eens in het midden, maar bij de wijncoach. Destijds kwam het ras als ‘Frontignac’ naar Zuid Afrika. En op de websites van enkele estates, die moeiteloos aan te klikken zijn, wordt de informatie-luiheid van Beukers direct afgestraft. Daar zie je duidelijk wie de druif, die inmiddels muscat de Frontignan is gaan heten, daar als RAS gebruikt. Sarah Chanell, van Wines of South Africa (WOSA) bevestigde mij vandaag dat de muscat de Frontignan daar nog steeds als RAS wordt verwerkt, naast de Alexandrie. Ze stuurde ook nog een recent aanplantoverzicht mee.(Klik hieronder voor groter beeld)

 

Beukers was met het gat in haar ‘kennis’ blijven hangen in de Franse Midi, waar we de muscat de Frontignan kennen als de NAAM van een van de witte zoete streek-AOC’s en niet als RAS. Daar past die druif in het rijtje muscats uit Mireval, Lunel, St.Jean de Minervois en Beaumes de Venise. En voor een historica en onderzoekster is het op z’n minst slordig niet even de moeite te nemen om verder te kijken dan haar neus lang is. Ze verwijt de ander in de nieuwste druivenbijbel Grape Wines van Jancis Robinson niet te hebben opgezocht hoe het nou precies met die Frontignan zit. En daar staat op pagina 683 precies te lezen dat het bij het Zuid Afrikaanse RAS muscat de Frontignan uitgerekend NIET gaat om druiven van het type Alexandrie, oftewel de ‘hanepoot’ met grote bessen. Maar om het kleinbessige RAS muscat à petits grains, waarvoor een van de synoniemen is: muscat de Frontignan. Dus ook daar zakt Beukers met haar arrogante verwijzing naar de nieuwste genetische gids compleet door de vloer. Die primaire reactie had ze beter voor zich kunnen houden. Als ze op dezelfde manier, zoals aangekondigd, wijnhistorische verhalen gaat schrijven, maak je borst dan maar nat.

 

Collega’s ad rem aftroeven kan amusante leesstof opleveren. Maar dan wel met valide argumenten. En wat meer humor zou de discussiesfeer evenmin kwaad hebben gedaan.

 

*Voor de historie van Vin de Constance: naam ‘ingeven’ op Google.