Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 194 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657404
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
455
1664
2119
12512
47731
0
5657404

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 06:44

Column: Wijntrends? Kom nou…

 

Trends, daar zit brood in. Er lopen in ons land diverse ‘watchers’ rond die zich vet laten betalen voor voorspeld zicht op de nabije toekomst. Anderen doen het voor niks. Nou ja, niet voor geld, maar wel degelijk om er hun ‘aanzien’ mee aan te dikken. Als de wijnoogst mager uitvalt, hoef je niet over zienersgaven te beschikken om te bedenken dat schaarste hogere prijzen uitlokt. En dat een aanvankelijk Europees wijnoverschot na een rampzalige oogst wel eens in het tegendeel zou kunnen verkeren. Dat de aanhoudende crisis horekaffers scherper op de inkoopprijs laat letten en dat er dus wijnleveranciers uit de gratie zullen raken, heeft als toekomstbeeld al evenmin iets 'visionairs'. En dat er meer vraag komt naar biologische wijn lezen we uit omzetcijfers in dat marktsegment.

 

Onderschat


Al die voor de hand liggende ontwikkelingen worden ons desondanks als ‘voorspellingen voor 2013' voorgehouden. Door wie? Het antwoord is bijna verbijsterend: door onze tweede master of wine. Hij harkte enkele meningen op een recente wijnbeurs bijeen en destilleerde daaruit zijn ‘prognosen’. In een column in De Gelderlander. Wie dat opschrijft moet de intelligentie van de meeste wijnconsumenten wel erg onderschatten. Is die master nou werkelijk zo naïef. Of heeft ie teveel na-gefeest nadat hij zijn studiejubileum met succes had afgesloten? Laat ik het maar op het laatste houden. Dat vermijdt dat ik me namens ‘geaffronteerden’ moet gaan uitputten in tanninerijk Nederlands om de ‘ziener’ in deze aangelegenheid op z’n plaats te zetten. Mocht de man in een vlaag van alcoholische ontoerekenbaarheid hebben gehandeld, dan vergeef ik hem na al die inspanningen graag.
Het verwondert mij overigens dat de lezers van die column absoluut niet hebben gereageerd. Tot vandaag taal noch teken. Of zouden ze denken dat je meesterlijke sprokkelvisies van dit kaliber beter kunt overslaan?

 

Promotie


Met die trend-voorspellers is trouwens nog meer aan de hand. Op de laatste wijnbeurs kwamen er een paar aan het woord die van het ‘watchen’ eerder een preek voor eigen parochie maakten. Een enkeling deed het wat neutraler. En wat kwam daar voor opmerkelijks uit? We kiezen- en let op de terminologie-voor ‘doordrinkbaarHEID'. voor ‘verteerbaarHEID en voor ‘betaalbaarHEID’. Alsof we dat sinds het uitbreken van die crisis al niet doen. Noem mij, behalve een verdwaalde patser, één consument die sindsdien onverteerbare en te dure wijnen heeft gedronken. Nou dan.

 

O ja, we gaan ook nog meer Portugees, Spaans, Italiaans, Libanees en oost-Europees drinken. Vooral volgens ’watchers’ die uit die landen wijn importeren. En vlak ook niet uit dat alternatieve bubbels als Spaanse cava's en de betere Prosecco ‘in’ blijven en dat het glaasje Madeira (my dear) weer terugkomt. Maar boven de 25 graden celsius, zo had een voorspeller als visioen doorgekregen, grijpen we weer massaal naar de rozee.

 

Kortom: we watchen er maar wat op los. De 'zieners' nemen ofwel de 'visie' van anderen over, ofwel dragen niets substantieels bij. De wijnconsument zal het worst zijn.