Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 67 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657288
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
339
1664
2003
12512
47615
0
5657288

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 05:43

Column: Wie valt er omhoog?

 

Je ziet het al voor je. Zo’n vergezicht van loopbanen in het netwerk van wijnofielen. Hoe gaat zich dat in 2013 ontwikkelen? Wie vallen er omhoog of omlaag? Wie houden of verliezen hun positie als ‘invloedrijke’ wijn-Nederlander? Welke wijncritici leren op de Kleyn-academie eindelijk eens schrijven in plaats van bekakte proefnotities braken? Welke trendverkopers duiken er weer op die ons in de volgende commerciële wijngolf storten? En welke wijndiploma’s worden ons weer aangepraat voordat we op een proeverij voor vol worden aangezien? Gedachten daarover komen en gaan op de eerste grauwe dagen in het nieuwe jaar. Dit bleef er achter op de zeef:

          

 • Wijnbedotter van het (vorige) Jaar, linke Derrick, blijft zich ook in 2013 opdirken met glitter dat hij van de revers van weggelopen columnisten heeft gegapt. Hij krijgt het zo druk met het oppoetsen van zijn bekraste imago dat hij z’n praktijk als Inspirator van armlastige wijnimporteurs eraan geeft. De overige tijd besteedt hij aan de vijandige overname van Wijnvoordeel Ruinerwold.
 • Omdat enkele wijntijdschriften onder water dreigen te komen, besluiten ze te fuseren. Nieuwe titel: Wijnproef, wijnlijfblad zonder poespas. Losse nummers worden op verzoek weer gratis in elkaar gezet. Abonnementen uitsluitend bij 5 jaar vooruitbetaling. Niemand mag per feesboek nog invloed uitoefenen op het redactiebeleid. Sponsors worden vervangen door crowdfunders.
 • De hoofdredacteur van ( het nog onafhankelijke) Perswijn wordt Bijzonder Wijncommissaris in Brussel. Tegen een salaris waarmee in één klap zijn garderobeproblemen zijn opgelost. Taak: het opheffen van minstens 200 Franse ‘appellations’ en 50 Neder-wijngaarden die niets toevoegen aan het consumenten-wijngeluk. Dat laatste om door schaalvergroting van de rest de flesprijs naar een verteerbaar bedrag te brengen. Zit die klus er na 4 jaar op, dan is de man in voor de positie van hoogste pief op het Haagse departement van wijnbouw, dat hij vanuit z’n vorige functie al stiekem heeft voorbereid.
 • De nationale wijnjury wordt vernieuwd. Alle knarren boven de 40 worden eruit gegooid. Ze ‘begrijpen’ de eigentijdse wijnen niet meer en geven te hoge punten aan gootsteen-spul dat zij nou juist naar bijzonder ‘terroir’ vinden smaken. Tot troost krijgen ze overgebleven flessen Kaapse Pracht mee, die onder een vals etiket waren binnengesmokkeld.
 • Onze eigen Master of Lunch begint vanwege beroepsslijtage aan z’n laatste boek. De titel heeft-ie al: ‘Hoe vertel ik het de wijnboer?’ Het boek handelt over tientallen Heusdiaanse wijnadviezen die in vakkringen nooit zijn opgevolgd. De auteur wil die de aanstormende wijngeneratie nalaten als futuristische waarheid.
 • Janna Rijpma, wijnpresentatrice, wordt gekozen tot Miss Nederbubbel omdat ze zo sprankelt. Moët-bruisbaas Bob Bron heeft haar bij een etentje al gevraagd zijn vaste inspiratiebron te worden. Al is het maar om haar vandaan te houden bij katjesknijpers die denken dat iedere vrouw gecharmeerd is van hun ingedroogde tannines.
 • Peter van Houtert gaat als voorzitter van de vaderlandse wijnhandelaren een campagne beginnen voor meer water bij de wijn. Wat daarmee per fles wordt uitgespaard, kan op die manier aan de oplopende accijns worden onttrokken. De Wine & Food Association onderscheidt hem voor het Idee van het Jaar. Maar geeft er geen oorkonde bij omdat dat onwettig zou zijn.
 • De directeur van de schrijfacademie voor wijn- en spijsaanbidders stelt een onderzoek in naar de wijnspeak-armoede die in polderland het wijn-communicatieniveau naar beneden haalt. Hij looft een gratis cursus uit voor degene die het groot Nederlands Wijndictee 2013 foutloos samenstelt. Dat is ie vermoedelijk zelf. Want niemand, zo zegt ie op z’n weblog, schrijft beter over eten en wijn ‘dan wij’. Het Genootschap van Oeuvre Award Winnaars Wijnjournalistiek laat het maar zo.
 • Jan van Lissum doet afstand van de Nederlandse wijntroon en treedt vrijwillig in bij de Trappisten. Daar begint hij, omdat wijn z'n neus uit komt,met de voorbereidingen van de Bier Mondial. Alles wat hij daar boven de Balkenende-norm verdient stort hij in de kas van de Leverstichting.
 • Cuno sluit een exclusief contract met Google voor de dagelijkse publicatie van taalvernieuwende proefnotities. Op die manier wil  hij opklimmen op de ranglijst van beduidende wijnduiders. Nog een achterliggende reden is dat hij alles beter en eerder gezegd wil hebben dan de Grote Hamersma. Van het voorschot koopt Cuno een eigen app-fabriek in een lage-lonen-land
 • Onze tweede master of wine ziet af van een zwartboek over het Londense instituut dat hem tot een koperen studiejubileum heeft gedwongen. Hij heeft z'n vingers al blauw geschreven aan die eindelijk goedgekeurde dissertatie en zit nu in een netwerk dat graag witte opdrachten krijgt. Al ergert ie zich af en toe groen en geel aan de kruiperij die daarvoor nodig is.