Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 230 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657437
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
488
1664
2152
12512
47764
0
5657437

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 07:04

De betere wijnen uit ‘jardin secret’

 

Betere toekomst voor Grignan

Grignan-les-Adhémar richt zich op na de donkere dagen van het nucleaire lek van Tricastin. De wijnboeren hebben er onder de omgedoopte ‘appellation’ weer zin in gekregen. Ze hebben de traditionele filosofie ingewisseld voor nieuwe inzichten. Daar hoort ook en andere samensteling van de wijnen bij. Minder marsanne en rousanne en meer viognier voor wit. En een hoger percentage syrah in de rode AOC, die voorheen volstrekt door grenache werd gedomineerd. Die ‘nieuwe’ wijn hoort met de zwarte truffels tot de schatten uit de ‘geheime tuin’ ( jardin secret) van de Rhône-vallei, rondom het dorp Grignan. In de zomer overspoeld door toeristen. Aangetrokken door de historie, het ongewone licht, de rijk geschakeerde kleuren en de natuurlijke giften waarmee dit land z’n bewoners bedeelt. Olijven die alleen in de buurt van Nyons de olie blauw kleuren. Honing, vruchten, kaas en kruiden, het kan in de zomer niet op. De culinaire cultuur is er al eeuwen op afgestemd. De nougat van Montélimar past daar niet in. Die wordt alleen voor toeristen gemaakt en voor zoetekauwen in het buitenland. Beschaafde eters laten er hun smaak niet door verminken.

 

Goede kwaliteit

 

Met en zonder voedsel proeven we op uitnodiging van het syndicaat de wijnen uit de glooiende wingerds van Grignan-les-Adhémar. Indruk na 3 dagen: vooral de viognier en de syrah leveren wijnen van bovengemiddelde kwaliteit. En een enkele keer de cuvées waarin alle witte druivenrassen zijn verwerkt die de streek voortbrengt. Optimale resultaten vragen hier doorgaans korte inweekperioden, nauwkeurige temperatuurregeling bij de gisting en dagelijkse remontages (most oproeren of over de hoed pompen). Het houtgebruik is gematigd. Meestal grotendeels gebruikte barriques. Zelden 100 % nieuw eiken.

Voor een eerste kennismaking met de wijnen begeven we ons naar ‘Le clair de la plume’ in Grignan. Daar worden vijf gangen opgediend, waarin de ‘tuber melanosporum vittadini’ is verwerkt, de zwarte truffel van de Tricastin, volstrekt identiek aan die uit de Perigord en zelfs onder die naam verkocht. De wijnen harmoniëren in het algemeen redelijk tot goed met gerechten als filet de boeuf, Saint Jacques, geitenkaas en macaron in crème de poires. Bij het likeurijs vielen daarentegen naar mijn smaak én de wijn én de truffel uit de toon.

 

Opgevallen

 

Aangename herinneringen bewaar ik aan La Truffière 2010 Domaine de Grangeneuve van syndicaats-president Henri Bour, die Jaap Kwast als importeur heeft. Wijn van 90 % syrah en 10 % grenache, 14 maanden gerijpt op deels gebruikte barriques. Krachtig, rijk, veel sap, stevig rood fruit en zachte tannines.

Andere opvallende wijnen kwamen van:

  • -Domaine Saint-Luc met de rode Emiliane 2009;
  • -Alyssas met de de witte fleur de vigne 2011;
  • -Passion d’une Femme met de rode Lea 2010.

 

Eerste divisie

 

Een dag later kregen we een uitgebreider palet voorgezet. Op de proeftafel van domaine Saint- Luc in La Baume de Transit stonden 30 wijnen van 14  verschillende domeinen, die later bij een truffelomelet nog eens waren na te proeven. Een wijn viel uit en bij enkele andere deden zich oxidatieproblemen met de grenache voor. Van de  beoordeelde wijnen kon ik zo'n 15 % plaatsen in de eerste, dus niet de ere-divisie.

De uitschieters waren hier:

  • *Montagut 2009 Olivier Chabanis. Gemaakt van 45 % grenache, 45 % syrah en 10 % mourvèdre. Een jaar op hout waarvan 15 % nieuw. Sappig, mooi rood en zwart fruit, zachte tannines, complex en elegant.
  • *Vergobbi 2009 Pascale Bres Domaine Baron d’Escalin. Gemaakt van 70 % grenache en 30 % syrah. Aroma’s van kersen en cassis, kruidig, zachte tannines en lengte.
  • *Terre d’Epices 2010 Henri Bour Domaine Grangeneuve. Wijn van 50 % grenache en 50 % syrah. Een jaar opgevoed op eiken vaten, waarvan 30 % nieuw. Goed gevuld, krachtig, veel fruit, mooie balans.
  • *Seduction 2009 Jean Luc Monteillet Domaine de Montine. Gemaakt van 90 % syrah en 10 % viognier. Rijpe, kruidige wijn, pepertje, vleug abrikoos, zachte textuur, gerijpte tannines.

 

Persoonlijkheid

 

De laatste avond van ons verblijf was ik met enkele collega’s bij Domaine Montine te gast. Daar maakten we, verrast door de culinaire capaciteiten van madame Monteillet, kennis met het volledige gamma. Wijnen met ‘persoonlijkheid’ van de jonge wijnmaakster en oenologe Melina Monteillet, die het experiment niet schuwt en tot de trekkers van de nieuwe ‘appellation’ behoort. Zij is de eerste die twee toprassen uit dit Rhônehart, rood en wit, met elkaar vermengt: de syrah en de viognier.

Melina werd opgeleid in Montpellier. Sinds 2007 heeft ze met haar Grignans-les-Adhémar een niveau bereikt dat de donkere dagen van de Tricastin snel doet vergeten. Hier geldt wat Galilei ooit als volgt omschreef: ‘Le vin c’est la lumière du soleil captive dans l’eau’.

 

De wijn met de moeilijkste naam