Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 214 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657421
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
472
1664
2136
12512
47748
0
5657421

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 06:53

De wijn met de moeilijkste naam

 

Grignan tilt zich uit de crisis

Grignan in de Drôme Provençal heeft te maken met de napijn van een dubbele wijncrisis. De reputatieschade na loos alarm over een lekkende atoomcentrale laat nog niet geheel herstelde littekens zien. En de vernieuwde naam van de ‘appellation’ werkt niet direct als aanjager van de regionale economie in deze ‘geheime tuin’ tussen de noord- en de zuid-Rhône. Daarom zijn de wijnboeren er stevig tegenaan gegaan om de streek op te krikken. De wijnen zijn het meer dan waard, vinden ze. En dat moesten wij maar eens komen proeven. Op dus naar de hof van olijven, truffels, wijn, lavendel en verleidelijk fruit.

 

Ze noemen het ‘Petit Nice’. De stad Nyons in de Provence met zo’n 7500 inwoners. Op de dag dat ik er over de bonte weekmarkt schuif, is daar weinig van te merken. We zijn er om ons een beeld te vormen van het goede der aarde dat het leven hier culinair veraangenaamt. Maar de traktatie bestaat uit stortbuien en een kille wind door het keteldal waarbinnen de stenen wereld in blokken is verstrooid. Dorpen gehuld in een bijna literaire stilte. Berustend in hun eigen schoonheid als parels in een betoverend landschap. Wie er woont, wil er nooit meer weg.

Vandaag huilt het paradijs. Wijngaarden vol zompige klei en stenen, met de stervende rest van een zwakke druivenoogst. De ongewone tranen van een grillige winter druipen van daken en takken. Uitgerekend vandaag, zegt mijn begeleidster, lijkt niets op wat het hoort te zijn. De heerlijkheden van de streek schamen zich in de uitstalkramen.

 

Compensatie

 

Met enkele collega’s ben ik te gast bij de wijnboeren uit Grignan en contreien. Een naam die uitsluitend op een wijnetiket mag staan als er nog wat achter komt. Het is niet de ‘appellation’ die het aantal ‘beschermde’ Franse wijnen boven de verwarrende hoeveelheid van 300 heeft laten klimmen. Eerder een compensatie voor wat er al was, maar z’n reputatie onder de oude benaming verloor. De volledige naam: Grignan-les-Adhémar. Ligt moeilijk in het buitenland, beaamt president Henri Bour van het gelijknamige wijnsyndicaat, die mij bij het perfecte welkomstdiner flankeert. Maar voor export korten ze de naam af tot Grignan. Kort, krachtig, herkenbaar. Waarom staat dat dan niet op het etiket? Omdat het Franse staatswijninstituut vasthoudt aan het systeem dat uitsluitend 16 dorpen in de Côtes du Rhône Villages hun naam aan die wijn mogen geven. En daar hoort Grignan niet bij. Dus moest er wat anders worden bedacht. En omdat Grignan al sinds de zeventiende eeuw verknoopt is met de naam van de adellijke familie Adhémar is de wijnnaam Grignan-les-Adhémar geworden. Nog steeds als zelfstandige ‘appellation’ (AOC) , nu ook bekend als appellation d’origine protegée (AOP). En dat is de hoogste kwaliteitsaanduiding die de Fransen kennen, los van de premiers en grands crus. Villages met een dorpsnaam op het etiket zitten daar in rangorde vlak onder.

 

Geen schade

 

Waarom is sinds 2010 die nieuwe naam opgedoken? Omdat niemand nog een cent gaf voor de oude: Coteaux du Tricastin. Een lekkende atoomcentrale bij Bollène, zo’n 30 kilometer verderop, had in 2008 de angstige gedachte opgeroepen dat het grondwater radio-actief besmet was geraakt en dat daardoor de wijngaarden van de Tricastin ten dode waren opgeschreven. In het hele departemet Vaucluse was het daarom een tijdlang verboden leidingwater te drinken en vis te eten. Maar na grondig onderzoek bleek er geen schade voor de volksgezondheid te zijn geweest. Intussen deed het geruchtencircuit z’n vernietigende werk en werden de wijnboeren tot aan de rand van de afgrond gebracht. Na eensgezinde actie mocht de naam van de appellation twee jaar later worden gewijzigd.

Intussen zijn de wijnboeren en coöperaties in en rondom Grignan weer aardig opgekrabbeld. Ze zitten in het hart van de Rhône-vallei, precies tussen noord en zuid. Dit deel van de Drôme Provençale is ook heuvelachtig. De temperaturen lopen er in de zomer niet zo hoog op. En dat geeft de wijnen hun frisheid en aangename zuren. Overrijpe oogsten zijn er nooit.

 

Wijnstijlen


Over de wijnstijlen zegt president Henri Bour: ’Onze toekomst ligt voor wit in de viognier en voor rood in de syrah, die voor minimaal 30 % in de appellation moet zitten. Een van de wijnstijlen richt zich op pure Viognier. Een druif die gevoelig is voor het klimaat, maar ziektevrij kan blijven omdat de harde mistral de wijngaarden schoon blaast. Daar zien we hier goede resultaten van. De wijnen zijn fris, hebben een goede balans en zijn ook elegant. In het zuiden wordt die druif vaak te rijp en is de wijn zwoel. De expressie van de uitgewogen noordelijke stijl is dan volstrekt zoek. We maken trouwens ook blends met 20 tot 50 % andere rassen. Meestal krijgt Viognier hier geen hout. Maar àls het gebeurt dan zit-ie meestal in grotere, gebruikte vaten van 600 liter'.
'In de rode wijn zat vroeger vaak grenache met 20 % syrah. Zo’n wijn dronk gemakkelijk weg. Maar daar zijn we nu van afgestapt. Evenveel syrah als grenache is nu de richting. Je krijgt dan wijnen met een goed tanninegehalte, met structuur en balans. Pure Syrah maken we ook, maar dan meestal opgevoed op hout. Louter Grenache eigenlijk niet meer, omdat het sap nogal gemakkelijk oxideert. Stevig houtgebruik zie je hier nergens. Hoogstens gaat het om 10 tot 20 % nieuw eiken. Maar voor het merendeel werken we met vaten van 5 tot 6 jaar oud. De wijnen zijn op z’n best tussen de 3 en 8 jaar na de oogst. Ze kunnen zonder problemen 10 jaar mee. Inmiddels is een kwart van de domeinen hier op biologische wijnbouw overgegaan’.

Kerncijfers


  • Op 27 juli 1973 kreeg het gebied z’n ‘appellation d’origine controlée (AOC).
  • Op 16 november 2010 werd de naam officieel: Grignan-les-Adhémar.
  • Gebied, vroeger bekend als Le Tricastin, omvat nu: 21 wijngemeenten, samen goed voor 1800 hectare AOC, nu ook AOP genoemd: Appellation d’Origine Protégée.
  • Jaarproductie AOP: bijna 50.000 hl.
  • Rendement: rood en rosé: 45 hl/ha; wit: 52 hl/ha.
  • Verdeling: rood 70 %, rosé 20 % en wit 10 %.
  • Druivenrassen AOP rood: grenache, syrah, carignan, cinsault. Voor wit: viognier, grenache blanc, bourboulenc, marsanne, rousanne en clairette.
  • Afzetkanalen: export 18 %, Frankrijk 82 %, directe verkoop 40 %, supermarkten 25 %, cavistes 15 %, groothandel 10 %, horeca 10 %.
     

 

(In deel 2 meer over deze wijntour)
De betere wijnen uit ‘jardin secret’