Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 37 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657235
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
286
1664
1950
12512
47562
0
5657235

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 05:03

Column:Het wijnjaar uit

 

Ze komen er weer aan. Al die openbare biechten en zelfontladingen, waarin ons ongevraagd wordt toegeworpen wat Opperproevers het afgelopen jaar aan wijnparadijselijke ervaringen is bijgebleven. Of waarin, al dan niet op badinerende toon, wijnvolk wordt bejubeld, afgebrand of op z’n plaats gezet. Sommige Bekende Wijn Nederlanders (BWN-ers) grazen al dagelijks alle nationale websites of andere digitale media af om te weten of zij dit jaar aan de beurt komen. En zo ja, hoe dan wel. Is dat het geval, dan zijn hun wijnactiviteiten dit jaar in ieder geval ‘niet onopgemerkt gebleven’. Want wie niet opvalt in het hoogst geklasseerde wijnnetwerk, belandt op een zijspoor. En daar verdort het prestige nu eenmaal sneller dan het is opgebouwd.

 

Riskanter

 

Nou hangt het er maar vanaf van welk kaliber de woordgoochelaar is die de popelende aandachtzoeker op de korrel neemt. Is dat zo’n gratis binnenvlieger die periodiek aan zelfbevrediging mag doen bij een commercieel verdronken ‘wijnportal’, dan zal ie er niet van wakker liggen. Maar zijn het leden van het Wijnliterair Genootschap van Oeuvre Award Winnaars, dan wordt het al riskanter. Die hebben plechtig moeten beloven ‘als geen ander’ het woord als ontleedmes te hanteren voor iedere gezwel dat binnen het inter-humane wijnverkeer de kop opsteekt. Dus is het zaak deze digitaal scherp gevooisde keurtroepen uit het vaarwater te blijven. Hoe de bedotters onder vermeende wijnidealisten dan door de mand kunnen vallen, is al eerder aan de openbaarheid prijsgegeven. Daar is ook de kans dat je als ordinaire wijnplugger bij het grof huisvuil belandt vele malen groter dan bij het soort wijn-‘hoofdredacteuren’ dat commercieel uit de hand eet van, laten we zeggen, financiële ‘dienstverleners’. Een andere aanpak dus dan al die zinloze lijstjes van wijn-letterknechten met een manifestatie-manie.

 

Wie liever de kijkcijfers laat beslissen, zal al snel tot de bevinding komen dat die hier geen maatstaf zijn. Serveer je hutspot, dan trek je per definitie meer innemers dan met schorseneren, hoe hoog het bereidingsniveau ook mag zijn. De macht van het getal baart alleen ‘meest invloedrijke wijn-Nederlanders’ naar de smaak van de massa. Met als resultaat dat lauwerkransen vooral het aantal verkochte flessen reflecteren. Kwaliteit vereist een méérdimensionaal onderscheidingsvermogen.

 

Adviezen

 

En nou wil iedereen natuurlijk weten of ik wijnwezens of wijntoestanden in het vizier heb, waarop ik aan het eind van het jaar wil mikken.

Die hèb ik, met daaraan gekoppeld de volgende adviezen:

 • Blijf voortaan weg bij grutters die vooral om hun kwantitatieve ‘invloed’ worden beloond. Alleen al het feit dat ze zich om die reden goedkoop laten ‘decoreren’ toont weinig gevoel voor ‘decorum’.
 • Weiger moleculair zeepsop op je gerecht en neem geen genoegen met de daarbij aanbevolen driemaal te dure Sauvignon blanc. Doe geen aangifte, maar vraag bij wijze van smartengeld een reductie. En ga vervolgens aan de overkant eten bij een chef met wie je wèl ‘chemie’ voelt.
 • Deel aangenaam besproeide maaltijden nooit met lieden die hun laptop, aaifone of tablet als bestek menen te moeten gebruiken. Vraag de tafelpresident dan om een schorsing en jaag de onverlaat naar de afvalton.
 • Laat al die experts die je iedere keer met eindeloze reeksen onverteerbare ‘proefnotities’ opzadelen gewoon links liggen. Dan komen ze vanzelf tot de conclusie dat consumenten liever wat anders slikken dan ‘slechts een mening’.
 • Vermijd wijnvolk dat in elke zin angelsaksisch voer stopt of dat ‘met passie’ probeert. Is zelfs op wijnspraak-academies niet meer te genezen.
 • Meld je af voor wijn-‘nieuwsbrieven’ die dat vanwege hun oudbakken inhoud nooit zijn geweest en ook niet zullen worden.
 • Geef je geld liever uit aan een fles deugdelijke wijn, dan aan een soufflé-lijfstijlblad waarvoor elk Groot Dictee te hoog gegrepen is.
 • Steun de ‘Academie Culinair/Wijnschrijven’ van Onno Kleyn. Want laksheid in geschrifte kan ook bij wijnvolk niet genoeg worden bestreden. Als voorbeeld van wat er dan kan opbloeien deze wijnbeschrijving van Onno zèlf over een Torontés: "Een giechelende peroxidepoes met een uiterst laag IQ. Een pin-up van een wijn, knetterend droog en fris, vol van fruitzuren en met een aroma als van een complete parfumeriewinkel. Serieuze wijndrinkers klimmer ervan in de gordijnen, maar ik zeg: proberen".

Ja, die wijn dus.

 • Kijk nooit meer op het polderlandse prikbord voor beperkte ‘wijndebaters’. Die zijn liefst vanaf 16 september tot 22 december authistisch bezig geweest met onze nationale wijnpias Lolsnor, de gaten in zijn kennis en de kinnesinne om z’n quasi-literaire omzet. Zelf hebben ze af en toe last van gaten in hun Gelijk, dat trouwens al kennelijke trekken van inteelt vertoont. Een paar verse hanen het hok in en wat uitmesterij lijken me niet overbodig.
 • Duikt er ook maar een vrouw op in de wijnscene, noem die dan niet per definitie ‘charmant’. Er zitten net zo goed krengen tussen als onder die zelfgenoegzame wijnheren.Om nog maar te zwijgen van die gerestaureerde feminiene wezens die overbelucht proeverijen onveilig maken. Zo’n gechargeerd charme-offensief richting ongeacht welke vrouw past vooral bij morsige, zelfingenomen oudere katjesknijpers die hun beste tijd nooit hebben gehad.
 • Nieuwjaarswens: Dat de gelederen van overbodige wijnbloggers met narcistische trekken van ‘Asperger’ (en dat zijn er nogal wat) mogen slinken tot de verteerbare proporties van Beperkten, voor wie in onze samenleving altijd plaats hoort te zijn. Dus ga nou niet direct inhakken op sommelier Hurk die in de Restaurantkrant uitstort: ‘Over ons oordeel vallen menig opvattingen te discussiëren’.
 • Dat mij vooral in wijnkringen ‘de beste wensen’ bespaard blijven. Als ooit een cliché het verdient te verzuipen in kwaliteitsbubbels is het dàt wel.

En al die lijstjes van wijnzendelingen kunnen me gestolen worden.