Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 222 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657429
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
480
1664
2144
12512
47756
0
5657429

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 07:01
×

Attentie

IMAGESIZER_ERR_ACCESS

Friuli-wijn maakt kans

 

Of ik nog ‘interessante’ proeverijen heb bezocht. Want wie al die uitnodigingen doorneemt, leest dat je er eigenlijk geen één zou mogen missen. Daar zondig ik bewust tegen. Vooral als het om ‘voorlichtende’ proeverijen gaat, zonder dat het bestelformulier al is bijgevoegd. Die over de Italiaanse wijnstreek Friuli was er zo een. Omlijst door een ‘seminar’ met twee wijnprofessionals als voorgangers. Italië’s als ‘beste’ aangemerkte wijnjournalist Ian d’Agata en ‘culinair entertainer’ en journaliste Janna Rijpma. Ze lieten ons 8 wijnen van regionale rassen proeven uit de collecties van 32 wijnproducenten die samen een Europese toernee hebben gemaakt om het wijngebied duidelijk op de kaart te krijgen.

 

Friuli produceert voor 60% witte wijnen, waarvan vooral de Friulano de trekker is. Rode wijnen zijn er ook, maar minder toegankelijk. De tegenwoordige wijnstijlen wijken in positieve zin af van wat in de jaren zeventig gewend waren. De Italianen zijn daarvoor o.a. in de leer gegaan bij hun Duitse collega´s. Er zijn 1500 wijnbedrijven die jaarlijks zo´n 90 miljoen flessen in de markt zetten. Friuli kent 10 DOC-gebieden en 3 DOCG-regio´s met de hoogst geklasseerde wijnen. Vooral voor de categorie DOC geldt dat lang niet altijd de kwaliteit voor classificatie de doorslag geeft. Vaak wordt zo´n beslissing ook politiek gekleurd.

 

Varianten

 

Wijnwijs heeft al eerder over Friuli-wijnen bericht nadat, net zoals in de Elzas de term Tokay,  het woord Tocai van het etiket moest verdwijnen. De Hongaren drongen daarop aan om de orginaliteit van hun eigen Tocai niet te laten aantasten. Sindsdien heet de wijn naar Brussels EU-voorschrift Friulano. Die is er in allerlei varianten. Van opgewekt fris tot romig loom en van zuiver tot ongefilterd. Er zijn ook amandel-bittere Friulano’s, waarin het profiel van de Sauvignon blanc herkenbaar is. Behalve met dit ras werken de wijnboeren ook met pinot bianco, malvasia , ribolla gialla, picolit en zelfs riesling, die hoogstens in de neus van verwantschap met de Duitse evenknie blijk geeft.

Bij de aanwezige producenten bleven de gepresenteerde wijnen beperkt in aantal. Zodat er hoogstens een vluchtige indruk viel te krijgen van wat er zoal aan stijlen in zwang is. Over het algemeen zijn de witte wijnen, met uitzondering van de Picolit, redelijk betaalbaar. Vooral de fruitige, rondere typen Friulano, de Pinot Bianco en de Malvasia lijken op de Nederlandse markt ook buiten de maaltijden kansrijk.

 

Best bevallen

 

Uitschieters in smaak en prijs waren voor mij:

  • Pinot bianco Toros 2011
  • Picolit Aquila del Torre 2008 (gedroogde druiven)
  • Collio doc friulano Toros 2011
  • Malvasia Istriana 2011 Casa Bruma