Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 261 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

5657466
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
517
1664
2181
12512
47793
0
5657466

Uw IP: 18.208.202.194
29-09-2020 07:19

Column: Wijnproevers-knie

 

Wel eens gehoord van een Engels knietje? Nee, geen speciale truc om een tegenstander uit te schakelen. Maar een officiële kantoor-ziekte onder langdurige stilzitters. Met recht op een uitkering. Hoe verzinnen ze ‘t. Je wordt wettelijk afgekeurd en probeert dan zwart voor jezelf te beginnen. In de wijnwereld moeten we daar ook maar eens over gaan denken. Want daar krijgen we steeds meer volk met een proeversknie. Wie te lang aan zo’n ‘masterclass’-tafel proeft, niet bij gratis uitschenkers is weg te branden of zich voortdurend met slappe knieën over zo'n onzindelijke spuugbak buigt, die zit in de risicogroep. Meestal Bekende Wijn Nederlanders, invloedrijke krentenwegers en andere aangespoelde ‘professionals’ onderweg naar de wijnadel. Lieden dus die met de fles in de aanslag opstaan en naar bed gaan. Ze kennen geen dag zonder proefsessies. Zijn er bijna aan verslaafd. Zoals hun nakomelingen a-sociaal besmet zijn met zo’n ‘game’-manie. ‘Wij proeven zo’n 7000 wijnen per jaar’, roept dan zo’n Al-maniak van wie ook de laatste verstandskies onder de tannine-bombardementen is bezweken. Dat komt neer op zo’n 250 per dag. Je reinste zelfverminking, als je het de therapeut vraagt. Ook zonder zo’ n proeversknie haal je dan je AOW al niet.

 

Schenk-arm

 

Maar goed, naar het Engelse voorbeeld kan zo’n knie-lijer bij ons naar de huisarts om begrip voor z’n proefkwaal te wekken. En als er dat maar genoeg doen, ziet een verzekeraar er voor z’n ‘pakket’ wel brood in. Zo’n knie vraagt langdurig medische aandacht. Die dan vooral ‘transparant’ moet zijn, want er wordt al genoeg gedokterd zonder dat het allemaal zuivere koffie is. Hoe is er niet geheisaat met wijnvolk dat een ‘schenk’-arm krijgt en soms jarenlang geen fles meer kan tillen? Britten zijn op dit gebied alerter dan andere naties. Zo hebben ze ook de Engelse ziekte bedacht. En niet te vergeten de ‘French disease’ voor wijnprofessionals die na proeverijen eens in relaxbuurten mochten verdwalen.

 

Wie dus veel in een ongezonde houding proeft, is-aldus de Britse waarnemers-eerder versleten dan een politicus die geregeld door de knieën gaat. Dat geldt vooral voor opzettelijk zwaarlijvigen. Gevulde gourmands die zichzelf in alle vrijwilligheid culinair met een vetlaag hebben omlijst en daarom op secuur maatwerk van de thuiszorg-kleermaker zijn aangewezen. Aan de proeftafel nemen ze met de macht der massa vaak drie plaatsen in. Om hun knotsknieën, en wat zich daarboven vertakt, de ruimte te geven. Die categorie heeft in Engeland al voorrang. Het zal niet lang meer duren voor ze ook hier met een lobby-groep aan de gang moeten. En van het een komt het ander. Nog even en ze krijgen ook last van een slok-darm.