Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Bedotter van het Jaar

 

Het moet maar eens ophouden. Dat bejubelen van niet integere neringdoenden in de wijn. Ze jokken dat het (letterlijk) gedrukt staat, krijgen desondanks de ruimte om ergens ‘finalist’ te worden of nemen zonder blikken of blozen ‘wijn’-awards in ontvangst. En geen bling-verlener die zich daar tot nog toe iets van aantrekt. Als je het mij vraagt een onfrisse zaak. Want wie de werkelijkheid verdraait en in die fout volhardt na herhaaldelijk aan de schandpaal te zijn gezet, dient naar mijn opvatting van iedere wijncompetitie te worden uitgesloten. Kampioen in het misleiden van wijnvolk is de negotie Bythegrape, daarom door mij omgedoopt in Bythefake. Die maakt, zoals ik al vaker heb gesignaleerd, goede sier met de reputatie van anderen, ofschoon die het al geruime tijd voor gezien houden. En terwijl het hele land over de politicus heen valt die ook maar één euro teveel declareert, blijft Bythefake de boel bedonderen, zonder dat dit integriteits-manco ooit is afgestraft. Enig antecedenten-onderzoek zou toekomstige bling-toekenners daarom kunnen behoeden voor het verwijt dat zij het zo nauw niet nemen of te lui zijn geweest kandidaten voor eremetaal vooraf door te lichten. In het geval van Bythegrape is dat onderzoek al enkele malen uitgebleven. Met als verontrustend resultaat dat een bedottersclub eerst de ‘marketingprijs’ van het Produktschap Wijn kreeg toegekend- waartegen wij destijds bij de jury hebben geprotesteerd- en nu weer als finalist voor de competitie ‘beste wijnwebwinkel’ eindigde.

 

Blamage

 

Waarom verontrustend? Omdat bedrog kennelijk geen belemmering is om tot een competitie te worden toegelaten. Waarmee de organisatoren zich tegelijkertijd ook zelf blameren. Want kan iemand die de waarheid in ongeacht welke bedrijfspoot geweld aan doet, meedingen naar ereprijzen? Het antwoord hoort ontkennend te zijn.

Wat is er in het geval Bythegrape aan de hand? Op de website verschijnt al maandenlang een lijst van 26 ‘vaste’ columnisten, van wie er 7 schaamteloos zijn verzonnen, nummer 8 een commerciële plugger uit eigen stal is en nog eens 15 voor de eer hebben bedankt of al maandenlang niets meer hebben geleverd.

Niettemin doet Bythegrape het voorkomen dat al die namen nog steeds ‘verantwoordelijk zijn’ voor het geclaimde ‘succes’. Is dat de boel belazeren of niet?

Afgezien daarvan publiceert Bythegrape herhaaldelijk al eerder verschenen columns als actueel. Ze worden doodleuk van een verse datum voorzien, vaak zonder dat de auteur in kwestie daarvan vooraf kennis had. Met een integer beleid heeft dat niets meer te maken. Er wordt, om de website een duw  te geven, over de ruggen van vertrokken columnisten heen een valse voorstelling van zaken gegeven. Iedereen die daar enige moeite voor doet kan dat op die website nagaan.

 

Inspirator

 

Dat competitie-organisators daarvoor wegkijken, vind ik onbegrijpelijk en niet acceptabel. Zelfs als de onregelmatigheden zich bij een andere bedrijfsactiviteit voordoen dan van waaruit het eremetaal wordt nagejaagd, is daarvoor geen excuus. Integriteit geldt het geheel en niet een enkele sector. En als ik dan op de persoonlijke website van de Bythegrape-baas ook nog lees dat hij zichzelf als ‘Inspirator’ voor ander wijnvolk beschouwt, dan kan ik alleen maar vaststellen dat er een gat in z’n geweten zit. Bedotter van het Jaar