Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Robert Verweij van TeesT heeft nieuwe workshops over kaas en wijn gepland. Vandaar geeft hij de acht beste tips voor het combineren van kaas en wijn:

 

Tip 1

De hoeveelheid smaak van Port is vaak te hoog voor bij elegante kazen. Je proeft de kazen dus niet meer. Een iets lichtere versterkte wijn als Moscatel, Banyuls of Madeira laat de kaas meer in z’n waarde.

Tip 2

1 wijn is geen ideale match bij 5 of 6 totaal verschillende kazen. Wil je toch die kant op? Kies dan voor een joker: een wijn die het vaakst goed gaat. Opties zijn Sauternes, Monbazillac, Floc de Gascogne en Pineau des Charentes.

Tip 3

Het is heel lastig om eerst kazen te kiezen en dan de wijn. Ga met je wijn naar een goede kaaswinkel en laat de vakmensen er de kazen bij zoeken. Doe dit niet op 24 december maar veel eerder en plaats je bestelling.

Tip 4

Stevige rode wijn met mooie tannines, bitters en zuren (Bordeaux, Barolo, Madiran, Chianti) wordt vaak harder bij smeuïge kazen. Wil je 1 rode wijn bij je kaasplateau? Kies dan voor een rondere wijn uit bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, Spanje of Zuid-Italië

Tip 5

Wil er iemand aan tafel liever geen alcohol? Kies dan voor thee! De warmte is echt heerlijk bij de kaas en maakt de mond goed schoon. Kies voor mooie, losse thee en zet deze met de juiste temperatuur en tijd.

Tip 6
Dat kaas en wijn uit dezelfde streek altijd bij elkaar past is een jaren ’70 wijsheid en tegenwoordig een zwaktebod. Anno nu kijken we of de smaken echt wel bij elkaar passen. Maar als dat lukt in dezelfde regio is dat natuurlijk wel leuk voor je verhaal. Tip: maak dan ook gelijk een kaasplateau uit één streek. 
 

Tip 7
Pas op met garnituren zoals kletzenbrood, appelstroop, confiture en (gedroogd) fruit. Bij de kaas kan het overheersen: een kaasplateau is geen ontbijtbuffet. Maar vooral droge wijn gaat stuk op alles wat zoet is. Kies bij zoete garnituren voor een wat zoetere wijn.

Tip 8
De kaasfamilies zijn niet leidend opbouw van je kaasplateau. De volgorde is van laag smaakgehalte naar hoog smaakgehalte en van fris (lente!) naar rijp (herfst!). Twijfelkazen zet je dan van strakdroog naar smeuïg. Zo komt iedere kaas tot z’n recht.