Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

John Bindels overleden

Op 1 augustus 2022 overleed John Bindels na een ziekbed van enkele weken, hij werd 87 jaar. Bindels startte 65 jaar geleden als leerling journalist van de stadsredactie bij wat toen nog Dagblad De Stem heette. Zijn journalistieke carrière stuurde hem later naar vele delen van Nederland en het buitenland. De laatste jaren schreef hij voor WijnWijs.eu, maar ook in de dag- en weekbladen verschenen nog geregeld opiniestukken van zijn hand. John was scherp in zijn columns en artikelen.

 

De vooruitgang in de techniek in het journalistieke werk heeft hem nooit tegengestaan, hij ging daarin altijd mee want het betekende vooruitgang. Hoewel hij zichzelf digibeet noemde kon hij aardig ‘tikken’ op zijn toetsenbord, zoals hij het zelf omschreef. Hij leverde de artikelen aan voor de website, die voor hem op Internet werden gezet.

 

De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid. Het meeste last had hij van het veranderen van zijn smaak, waardoor alles naar zout smaakte. Zelfs de door hem zo geliefde wijnen konden hem soms niet meer bekoren. Daarnaast kreeg hij last van diverse allergieën waardoor hij minder kon functioneren.

 

Nadat hij in zijn tuin door evenwichtsstoringen was gevallen, ging het steeds verder bergafwaarts met zijn gezondheid, tot hij met maag- en darmklachten in het ziekenhuis kwam. In een desolate toestand kreeg hij daar verschillende medische behandelingen en daarna was er tijdelijke opvang een zorghotel voor revalidatie en later ging hij naar een hospice, waar hij overleed.

 

Hij kreeg diverse onderscheidingen voor zijn werk:

  • Ridder in Orde van Oranje Nassau;
  • Medal of Honour Veterans Association Polish Army in the West;
  • Oeuvre Award wijnjournalistiek van Wine and Food Association voor kritische columns in bijzondere schrijfstijl;
  • De Wijnrank, de hoogste nationale wijnonderscheiding van KVNW voor spraakmakende onderzoeksjournalistiek;
  • Onlangs werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van het COM (Contact Oud- en actief dienende Mariniers).

 

Tot slot de vraag hoe hij wil worden herinnerd. Die heeft betrekking op zijn hele leven. Niet alleen op die jaren dat wijn daarin een plaats innam. Dat leven was voor hem kleurrijk, afwisselend en avontuurlijk. Maar het kende in de ruim 60 jaar huwelijk ook dieptepunten. Zoals het overlijden van hun oudste dochter, gezondheidsproblemen die af en toe onoplosbaar leken en een zwaar auto-ongeluk waarvan het herstel hem drie jaar kostte. De steun binnen het gezin heeft hem het destijds te boven leren komen. Hij hoopte dat hij wordt herinnerd als een zorgzame vader die vooral warmte binnen het gezin zocht. En als gedreven journalist en hoofdredacteur met een (onschuldige) taal-tic, die zich nooit iets heeft laten dicteren en naar eer en geweten heeft gefunctioneerd.

 

John was ook een dichter. Het volgende gedicht kenmerkt zijn humor:

 

Talent

Hoe puntig rust de pen nu in mijn schoot

Het slotwoord heb ik net niet meer geschreven

Nog voor het laatste vers mij was gebleven

Bezocht mij in mijn stoel de hersendood

 

En toen zij later van mij hoorden

Zelfs bedevaarten hielden langs mijn huis,

Groefde er iemand in mijn kille kruis:

Wie hier rust was te gek voor woorden

 

Wij zijn getroost door de vele mooie herinneringen die wij aan John bewaren en koesteren.

 

Wij wensen Enny en John’s ‘nazaten’ heel veel kracht bij het verwerken van dit verlies.

 

Dat hij ruste in vrede.

 

Qua patet orbis <>---<> Nunc aut nunquam