‘Gezondere’ Spaanse horeca

De Spaanse regering heeft de horeca dringend geadviseerd wijn en bier uit de menu's te schrappen en te vervangen door water. Na onder meer veel protest en kritiek op die aanbeveling vanuit de horecasector is die aanbeveling uiteindelijk geschrapt. Het was een van de opvallendste voorstellen in een ambitieus plan van de regering om via sociaal beleid, sociaal bewustzijn en verbeteringen van de gezondheidszorg de gezondheid van de Spanjaarden te verbeteren. Het plan is inmiddels goedgekeurd door de Interterritoriale Raad van het Nationale Gezondheidssysteem (CISNS).

 

 

 

 

Mediterraan dieet

Het team van minister Darías van Volksgezondheid leidt deze strategie waarin het mediterrane dieet gepromoot gaat worden als model voor gezond eten voor het hart en "zonder gebruik van alcohol". In dat kader was het advies opgesteld om geen wijn of bier, maar wel gratis kraanwater in het dagmenu van restaurants op te nemen. Hier komen de makers van het plan nu op terug. Naast dat restaurants "standaard en gratis kraanwater aanbieden in de menu's" is eveneens een van de belangrijke maatregelen die het ministerie promoot: het installeren van waterbronnen in alle soorten openbare, educatieve, gezondheids- of sportinstellingen. Andere maatregelen richten zich juist op de prijs en marketing van ongezonde producten en omvatten bijvoorbeeld het uitsluiten van bewerkte producten en alcohol uit automaten, "bepleiten van belasting- en prijsbeleid ter bevordering van gezond eten" of het verbeteren van de voedselvoorziening van scholen, ziekenhuizen of sportcentra.

 

Betere toegang

De strategie sluit aan bij een boodschap die minister Garzón van Consumptie een paar maanden geleden lanceerde waarin hij sociale klasse in verband bracht met de consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Daarom is het dringende verzoek aan de gezondheidsraad om mechanismen te bevorderen die "de toegang tot gezonde producten vergemakkelijken voor mensen in een ongunstige economische positie". Het ministerie van Volksgezondheid wil met de maatregelen het aantal mensen met hart- en vaatziekten - met bijna 120.000 doden in 2020 de belangrijkste doodsoorzaak in Spanje - verminderen.