Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 141 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6501162
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
288
1302
7602
10937
46358
802392
6501162

Uw IP: 75.101.211.110
29-01-2022 05:04

Klei maakt wijzer

Doe-ie het met opzet? Of is het toeval? In ieder geval heeft wijnschrijver Nicolaas Klei zijn nieuwste verklarend wijnbegrippenboek dezelfde titel meegegeven als de nationale website voor wijnconsumenten al jaren uitdraagt. Die titel: Wijnwijs, is niet beschermd, dus het mag. Zo komt onze naam nog eens extra onder de aandacht van de aanschaffers van het boek.

 

 

 

Nicolaas heeft ons eerder ‘Tot op de Bodem’ wijnwijs willen maken. Dat leverde een dikke pil op, die in de loop van de tijd inhoudelijk is versleten. Daarom moest er een herziening komen. Nieuwe begrippen en termen maakten hun entrée. Met als resultaat en nog omvangrijker bijbel, waarin weer ‘veel maar niet alles’, wordt verklaard, aldus de auteur.

 

Afdwalen
We kennen Klein van het omfietsen. En dat doet hij ook in dit boek naar hartenlust. Krijgt-ie de geest dan volgt-ie een parkoers dat ver kan afdwalen van het begrip dat hij onderhanden heeft. Maar hij giet het zo in het vat dat hij weer uitkomt waar hij is begonnen. Die omfietserij gebruikt hij als middel om zijn gedachten speels de vrije loop te laten. Een werkwijze die een soort handelsmerk is geworden, dat we ook uit zijn andere boeken kennen. De teksten zijn beeldend en lenig van taal, die moeiteloos in hem lijkt op te borrelen. Humor is daarbij een onmisbaar ingrediënt.

 

Zo schrijft hij over de magnetron: na een wandeling niet je poedel in laten drogen. En over wijnsnobs: zijn nog veel verwatener dan kenners. Hebben geen weet van lekker. Kwaken proefpraat in het openbaar in de hoop voor kenners versleten te worden. Schermen met termen om tegenstanders te verslaan die er niet zijn.


Hij herinnert bij het begrip alcohol aan de Franse blauwe knoop die ooit op affiches liet verspreiden: alcohol doodt langzaam. Een onbekende innemer schreef daaronder: geen probleem, we hebben geen haast.

 

Het meeste aandacht besteedt Klei in dit boek aan druivenrassen die hij hardnekkig ‘soorten’ noemt. Terwijl dat begrip betrekking heeft op oorsprongsstammen, zoals de vitis vinifera. De bekendste rassen komen het uitvoerigst aan bod, met de nadruk op Frankrijk, Spanje en Duitsland.

 

Klei vindt dat je boeken moet herzien als ze aan een episode zijn gebonden. Dat levert ook nog eens twee keer royalties op. Hij begrijpt niet waarom Hubrecht Duijker dat met zijn standaardwerken nooit heeft gedaan.

 

Wijnwijs van A tot Z is afgelopen december verschenen bij uitgeverij Podium in Amsterdam.
ISBN 978 94 6381 112 5
Paperback, prijs 25 euro

 

Het boek is online te koop bij Bol.com. Klik Hier voor meer informatie.