De TU Eindhoven (TU/e) mag een conciërge die onder meer acht flessen wijn mee naar huis nam, niet ontslaan. Ook een nieuwe poging die de universiteit waagde, is bij de rechter gestrand. De man wil in dienst blijven, meldt het Eindhovens Dagblad. Nadat de hoogste ambtenarenrechter in 2020 al bepaalde dat disciplinair strafontslag onterecht was, probeerde de TU/e de man te ontslaan vanwege onherstelbaar verstoorde verhoudingen en met het argument dat hij ongeschikt is. Maar de Centrale Raad van Beroep heeft ook door het nieuwe ontslagbesluit een dikke streep gezet.

 

De universiteit begon eind 2015 een onderzoek naar de medewerker na de melding van een receptioniste. Haar was opgevallen dat de conciërge na werktijd regelmatig spullen in zijn auto laadde en meenam. Ook met beveiligingscamera’s was dat vastgelegd, ontdekte de universiteit.

Begin 2016 werd de medewerker door beveiligers van de universiteit aangehouden nadat hij met acht flessen wijn en een potje lijm het terrein had verlaten. De man werd overgedragen aan de politie en de universiteit deed aangifte van verduistering. En vooruitlopend op zijn ontslag werd hij geschorst.
Vrijspraak in strafzaak

Met de strafzaak was de rechter destijds snel klaar. Omdat de flessen wijn moesten worden opgeruimd was er geen bewijs voor diefstal en geen reden om de taakstraf op te leggen die was geëist.

In 2020 boekte de man de eerste overwinning in zijn strijd tegen zijn ontslag. De rechter haalde in hoger beroep een streep door een reeks zware aantijgingen. Overeind bleven alleen de wisselende (leugenachtige) verklaringen die de conciërge aflegde over de herkomst van de meegenomen spullen en de onbevoegde ondertekening van uitvoerbonnen. Dat was onvoldoende voor strafontslag.
Terugkeer of regeling?

Het nieuwe argument dat conciërge niet functioneert wees de rechter eerder deze maand af omdat de universiteit hem ten onrechte geen kans heeft geboden zich te verbeteren. Het standpunt dat er geen vertrouwen meer is omdat de man niet meteen open kaart heeft gespeeld toe hij werd betrapt en beschuldigd van diefstal kan evenmin overeind blijven, aldus de rechter.

Advocaat Ben Bloemendal die de man uit Geldrop al die tijd heeft bijgestaan, laat weten dat de 46-jarige conciërge nog steeds wil terugkeren bij de TU. Of dat realistisch is, is uiterst twijfelachtig. Als de universiteit niet meewerkt aan een terugkeer moet er een regeling getroffen worden, aldus de advocaat.

De TU gaat ook nu niet in op de kwestie. ,,In verband met de privacy kunnen we geen uitspraken doen over personeelsdossiers”, laat een woordvoerder weten.
Nog even dit…

Wij zijn er voor iedereen die zich betrokken voelt bij onze regio. Wil jij ook graag weten wat er bij ons speelt en wat dat voor jou betekent? Onze verslaggevers zijn de oren en ogen van de regio en staan midden tussen de mensen. Hierdoor zijn wij in staat je het allerbeste regionale nieuws te brengen zonder poespas, maar altijd met fatsoen. Maar je kunt natuurlijk ook bij ons terecht voor betrouwbaar (inter)nationaal nieuws, sport en entertainment. Wat je bij ons leest, ziet of hoort, dat mag je raken.