Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 41 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411798
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
593
1395
1988
10304
9403
757048
6411798

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 09:00

Wijn proeven met je neus

Het proeven en vooral ruiken van wijn is een goede manier om erachter te komen wat je lekker vindt. Hoe doe je dat het beste? Veel mensen die wijn proeven, kijken eerst naar de kleur. Dat is een goede eerste stap, vindt Master of Wine Cees van Casteren, maar je kunt er verder niet veel mee. "Daarna zetten veel mensen het glas direct aan de mond en nemen een slok. Zonde, want zo mis je een van de belangrijkste dingen bij wijn proeven en dat is de geur."

 

De papillen in onze mond kunnen maar vijf smaken opnemen waarvan drie in wijn: zoet, zuur en bitter, terwijl dat de aroma's die je ook via de mond opneemt een wijn juist lekker of minder lekker maken. Om zo veel mogelijk geuren te behouden, is het belangrijk een taps toelopend glas te gebruiken. Je houdt het glas bij de steel vast, omdat vingers om de kelk de wijn snel laten opwarmen.

 

Vervolgens steek je je neus niet boven maar ín het glas en ruik je. "En probeer te walsen; je laat de wijn dansen in het glas. Dat ziet er misschien wat overdreven uit, maar het heeft wel degelijk een functie. Er komen hierdoor meer aromastoffen vrij", legt Van Casteren uit.

 

"Probeer je dan voor te stellen wat je ruikt. Denk aan een fruitmand. Proef je citrusvruchten, limoen, citroen, grapefruit, rode bes, abrikoos, perzik?" Je kunt die fruitmand als checklist gebruiken. Dat kan in je hoofd of je kunt een echte checklist gebruiken. Bijvoorbeeld die in Wijn proeven als een pro, het nieuwste boek van Van Casteren.

 

Pas na het ruiken en walsen is het tijd om daadwerkelijk te proeven. Je laat de wijn even door je mond gaan, zodat de smaakreceptoren hun werk kunnen doen. Ook kun je na het doorslikken tellen hoelang je de wijn nog proeft. Hoe langer, des te beter de kwaliteit van de wijn. Daarna ga je rustig nadenken wat je hebt geproefd. Dat kan positief of negatief uitpakken.

 

Tot slot nog een geheugensteuntje van Van Casteren: 'karaat'. De 'k' staat voor kleur, de 'a' voor aroma's. "Primaire aroma's zijn de geuren uit de fruitmand, secundaire aroma's zoals vanille hebben bijvoorbeeld te maken met houten vaten." De 'r' staat voor restsuiker; is een wijn droog of zoet? De tweede 'a' voor aciditeit oftewel zuur. De derde 'a' staat voor alcohol, dat bepaalt het mondgevoel. De 't' staat voor tannine, dat een droog mondgevoel veroorzaakt. Van Casteren: "Je zult zien dat wijn proeven steeds leuker wordt als je op deze dingen let, omdat je steeds meer geuren gaat oppikken."