Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 139 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6411996
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
791
1395
2186
10304
9601
757048
6411996

Uw IP: 54.211.101.93
07-12-2021 10:55

RIVM wordt wakker tegen gif

 

STRENGERE NORMEN VOOR WIJN

 

Eindelijk wordt, in opdracht van de minister van Landbouw, ook het RIVM wakker als het om gif-bestrijding in groenten, fruit en wijn gaat. Uit zichzelf neemt dit instituut blijkbaar geen initiatieven om verdachte zaken aan te pakken. Daarvoor moet het departement eerst een hiërarchische duw geven. Nu opeens willen deze gezondheidsbewakers strengere eisen voor het gebruik van landbouwgif om hersenschade te voorkomen. Wijnwijs dringt daar al geruime tijd op aan. Wij wezen eerder en bij herhaling vooral op hersenschade in de buurt van zwaar bespoten wijngaarden en de stapeleffecten van gif en additieven in wijn uit de supermarkt.

 

 

Met dit late alarm kritiseert het RIVM tevens het wijnlaboratorium dat die grutterswijnen kennelijk niet intensief genoeg controleert. En onze eigen Nederwijn mag dan met schadelijke stoffen beneden de Europese grenswaarden zitten en voldoen aan de Brusselse ‘keuze’, dat wil nog niet zeggen dat die in het huidige tijdsbeeld deugen.

 

 

Dat het RIVM nu met een rapport is gekomen, noemt neuroloog Bas Bloem (Radboud Nijmegen) zelfs ‘een doorbraak’.  Hij doet met een groep verontruste wetenschappers al enige tijd onderzoek naar het verband tusen pesticiden en Parkinson en laat zich nu eindelijk ook publiekelijk gelden.

 

 

In het kersverse rapport adviseert het RIVM een internationale groep van experts betere richtlijnen te laten opstellen.

 

 

Specifiek ‘concludeert’ het RIVM dat de schadelijke gevolgen voor onze hersenen op de langere termijn beter onderzocht moeten worden bij de toelating van het landbouwgif. "De huidige testen kunnen onvoldoende duidelijk maken of een stof kleine veranderingen in de hersenen kunnen veroorzaken, waardoor aandoeningen als Parkinson kunnen ontstaan." Dit is belangrijk, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat ziekten als Parkinson en Alzheimer mede worden veroorzaakt door bestrijdingsmiddelen.

 

 

'Fijn dat we serieus genomen worden'

Voor wetenschappers en patiënten voelen de conclusies en aanbevelingen van het RIVM als een overwinning. "Dit is precies waar ik voor geijverd heb. Dat is een hartstikke mooie ontwikkeling en een onwijs belangrijke stap", zegt de Nijmeegse neuroloog Bas Bloem.

 

 

Ook bij de Parkinson Vereniging is er blijdschap. "Het is heel fijn dat we nu serieus genomen worden. We zijn niet gek", reageert beleidsmedewerker Jobien Wind. "Het is wel heel verdrietig dat we zoveel tijd in hebben gestoken in het overtuigen van onze instanties. Dat had allemaal kunnen worden besteed aan andere zaken zoals oplossingen en methodieken."

 

 

Wind heeft zelf ook Parkinson en gaat ervan uit dat dat komt door blootstelling aan het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Ze heeft bollen gepeld en later onderzoeken gedaan naar deze stof. "Ik hoop dat het ministerie hier iets mee gaat doen. Als je andere toelatingseisen krijgt, moeten boeren ook anders weer gaan boeren."

 

 

Ook Bloem vindt dat de onderzoeksresultaten gevolgen moeten hebben. "Dan moet je nu meteen gaan kijken naar bestaande middelen en niet alleen naar nieuwe." Daarnaast pleit hij voor onderzoek naar veelgebruikte combinaties van bestrijdingsmiddelen. De neuroloog denkt dat het onderzoek naar de negatieve gevolgen van de gifstoffen in een stroomversnelling kan komen. "Dat betekent dat je binnen 2 of 3 jaar antwoorden hebt. Ik was bang dat het nog 20 jaar zou duren."

 

 

Minister: 'Veranderingen kosten tijd'

Het onderzoek van het RIVM is in opdracht van het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij (LNV) gedaan. Minister Carola Schouten stuurt vandaag ook een brief met de bevindingen naar de Tweede Kamer. Het ministerie schrijft 'de zorgen van mensen over gewasbeschermingsmiddelen en risico's op neurologische aandoeningen goed te begrijpen'. Het oorzakelijk verband moet volgens Schouten nog wel sterker worden aangetoond.

 

 

Het onderzoek van het RIVM is volgens de minister juist ook uitgevoerd om haar pleidooi in Europa voor betere beoordelingscriteria kracht bij te zetten. Ze wil het advies voor een internationale expertgroep overnemen, maar waarschuwt tegelijkertijd dat het veranderen van de toelatingseisen tijd kost. "Daarom heeft de minister het RIVM gevraagd of het kan adviseren hoe dit proces versneld kan worden en wat voor stappen LNV daarnaast al op zo'n kort mogelijke termijn moet zetten."