Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Nederland steeds meer wijnland

Nederland, wijnland: het gaat er steeds meer op lijken. In vijf jaar tijd is het aantal wijnboeren in Nederland bijna verdubbeld naar 171. Wat maakt Nederland een populair wijnland? Stan Beurskens heeft een eigen vaak bekroonde wijngaard in Limburg. Bij Blok&Toine legde hij uit waarom Nederland zich kan meten met Franse wijnen. Beurskens won 8 van de 17 uitgereikte gouden medailles en werd daarmee bekroond tot beste wijnmaker van Nederland en België. "In het algemeen zijn er veel wijnbedrijven die steeds betere wijn maken", vertelt Beurskens.

 

"De wijnen komen vooral uit Gelderland en Limburg omdat hier meer zonuren en meer warmte is dan de rest van het land. Bovendien zijn er in deze provincies meer glooiende hellingen. Dit zorgt ervoor dat tijdens de koude nachten er een iets hogere temperatuur is op de hoger gelegen gebieden, iets wat de wijn ten goede komt."

 

Meten met de groten

Nederland kan zich al meten met de bekende Franse wijnen, aldus Beurskens. "Gisteren kwamen mensen op de terugweg van Frankrijk bij mij langs om wijn te kopen. Ik vroeg hen waarom ze juist hier kwamen. De reactie luidde dat de Nederlandse wijn veel lekkerder is dan de Franse wijn", vertelt de wijnmaker. "Ik vind het heel belangrijk dat we hier natuurlijke wijnen maken. Dat betekent natuurlijk werken zonder kunstmest. Ik vind het belangrijk dat we de wereld beter achterlaten. Ik heb dan ook gemerkt dat de gezonde, natuurlijke wijn ook betere wijn oplevert", aldus Beurskens.