Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 250 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132223
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
460
1502
460
15256
27509
442528
6132223

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 05:36

Supermarkt wil massa

Wijn van kleine wijnboeren vind je bij uitzondering in de supermarkt. Reden: ze kunnen te weinig leveren. Supermarkten willen geen kwaliteitsschommelingen en laten zich bevoorraden door wijnbedrijven die miljoenen flessen per jaar van constante kwaliteit op de markt brengen. Daarmee kan zo’n kleine wijnboer met 50.000 tot 100.000 flessen per jaar niet concurreren. Ook al niet in de prijs. Die valt namelijk hoger uit naarmate de productie beperkt blijft. Een kleine wijnboer is afhankelijk van zijn eigen oogst en het plukseizoen. Bovendien is geen wijnjaar hetzelfde.  Dat een bepaalde wijn anders smaakt dan vorig jaar daar zit geen supermarkt op te wachten. Ze doen er alles aan om de smaak hetzelfde te houden. Een kleine wijnboer kan dat niet.” Neem nou de gisten die nodig zijn om suikers in de wijn om te zetten in alcohol. Een kleine wijnboer werkt het liefst met eigen gisten voor een karakteristieke smaak. ‘Grote wijnbedrijven gebruiken juist gecultiveerde gisten zodat de smaak meer richting abrikoos, cassis of banaan wordt gedirigeerd’, aldus wijnkenner Harold Hamersma. En zo zijn er nog tientallen andere componenten die wijnmakers mogen toevoegen om de smaak bij te sturen. Van eikenhouten ‘chips’ en Arabische gom tot sacharos en tartaric acid.

 

 

 

 

In de supermarkt moeten wijnen onder een bepaalde prijs blijven. Toch wil dit niet zeggen dat goedkopere wijnen per definitie slechter zijn, vindt Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). ,’De kosten voor die wijnen zijn relatief lager, omdat het proces is geautomatiseerd en er continu wijn wordt gemaakt. Bovendien: als die wijnen slecht waren, zouden mensen ze niet drinken’.

 

Hij ziet wel een verschuiving in het supermarktassortiment. ,,Ze hebben steeds vaker een online-wijnaanbod met exclusievere wijnen van kleine boeren die ze buiten hun vaste assortiment verkopen. En je hebt natuurlijk nog franchisers. Die hebben meer vrijheid en kunnen bijvoorbeeld zelf wijnen importeren.”

 

Volgens Van Houtert zit het grootste verschil tussen de speciaalzaak en supermarkt hem ook nog in iets anders. ,,Wijn is emotie. Voor een wijnboer in een prachtig gebied met mooie wijnen is storytelling onwaarschijnlijk belangrijk. Wat moet je vertellen over massawijnen? Daar zit geen verhaal achter en er is in de supermarkt sowieso niemand die dat verhaal kan vertellen. Een wijnhandelaar kan en moet dat wel.”