Purser dronk teveel

Een purser van Norwegian is tot 36 dagen gevangenisstraf veroordeeld omdat ze betrapt is met een te hoog alcoholpercentage in haar bloed. De rechter vond haar verklaring dat ze tijdens haar slaap had gedronken ongeloofwaardig. De vrouw heeft inmiddels ontslag genomen.

 

De purser vierde de dag voordat zij moest werken een verjaardagsfeestje. Daar dronk ze een halve fles wijn, maar stopte naar eigen zeggen verplicht 12 uur voordat ze weer zou gaan werken. De alcohol zou tegen die tijd volledig uit haar lijf zijn, dacht ze.

De purser vloog de volgende dag van Oslo naar Trondheim. Voorafgaand aan de terugvlucht moest de hele crew een blaastest doen. Daarbij bleek dat de purser 0,37 promille alcohol in haar bloed had, terwijl maximaal 0,2 promille is toegestaan. 0,37 promille is ongeveer anderhalf glas alcohol.

Tijdens de rechtszaak verdedigde de vrouw zich door te stellen dat ze niet bewust de alcoholregels had overtreden. Ze vermoedt dat ze tijdens het slapen in onbewuste toestand naar de koelkast is gelopen en daar wat wijn heeft gedronken, en dat daarna is vergeten.

De rechter vond die verklaring ongeloofwaardig, zo melden Noorse media, waaronder NRK. Volgens een agent die bij de blaastest aanwezig was, was de purser op dat moment erg zenuwachtig en was ze veel aan het eten en drinken. Dat duidt erop dat ze wel degelijk wist dat ze te veel alcohol op had.

Omdat ze de vliegveiligheid in gevaar had kunnen brengen, is de purser veroordeeld tot 36 dagen gevangenisstraf.