Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 95 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6066227
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
1334
1516
5060
13592
23696
388978
6066227

Uw IP: 3.236.231.61
12-05-2021 17:27

Onechte ‘masterclass’

astrid therese

Het blad LINDA blijft maar reclame maken voor een zogenaamde ‘masterclass’, waarin vinologe Astrid Joosten online vragen beantwoordt en fabels wil onderscheiden van feiten. In een ‘voorproefje’ krijg je alvast antwoord op een aantal (fictieve) vragen en rekent ze af met ‘mythes’. Enkele voorbeelden:

 

 

 

 

*Rode wijn moet op kamertemperatuur van 21 graden worden gedronken.
“Fabel. Dat geldt niet meer voor de huizen van tegenwoordig, met dubbel glas en centrale verwarming. Daar is het al snel 21 à 22 graden, veel te warm. Met kamertemperatuur bedoelt men de huizen van vroeger, waar het zo’n 16 tot 18 graden was. Je kunt rode wijn prima bewaren op je aanrecht hoor, maar zet ‘m voordat je hem serveert even in een koeler. Dan blijven de smaken veel beter in balans.”

 

*Een kurk is beter dan een schroefdop.
“Vroeger had je alleen natuurkurken, maar tegenwoordig gebruiken we ook plastic kurken, schroefdoppen en glazen doppen. Mensen denken al snel dat die alternatieven slechter zijn voor de wijn, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet zo is. Sterker nog: voor de ‘jonge wijnen’ die de gemiddelde consument thuis of in een restaurant drinkt, is een schroefdop zelfs het best. Het bewaart de frisheid heel goed.

 

*Natuurkurk maakt vooral verschil bij wijnen van grote chateaus, die gemaakt zijn om nog jaren te laten rijpen. Kurk is poreus en laat de wijn nog een beetje ademen, perfect voor verzamelaars. Maar voor flessen die je gewoon binnen twee jaar drinkt is een schroefdop echt de betere keuze.”

 

Afgezien van de vraag of die antwoorden wel zo correct zijn, wijst de behandelde materie op een niveau, waarvoor je beslist geen ‘master’ hoeft te zijn. Om nog maar te zwijgen van het taalgebruik.

Nederlands van Astrid:

'Thérèse Boer EN IK WORDEN wel eens gevraag OM een wijnkelder te keuren'. Oftewel: Thérèse Boer EN MIJ WORDT wel eens gevraag een wijnkelder te keuren'. Tsja, ook daar gaat het bergafwaarts.

 

Met de term ‘masterclass’ proberen de dames Astrid en Thérèse hun imago op te vijzelen en hun praatje eind april duurder te verkopen. Een verschijnsel dat wij bij andere gelegenheden al vaker aan de kaak hebben gesteld.

...