Vertaal/translate

Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

We hebben 86 gasten en geen leden online

Unieke bezoekers

6132059
Vandaag
Gisteren
Deze week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Alles vanaf 22 maart 2012
296
1502
296
15256
27345
442528
6132059

Uw IP: 3.234.252.109
14-06-2021 04:29

Sommelier cup 2013

In navolging van de succesvolle eerste Sommelier Cup in 2010, organiseert Wines of South Africa (WOSA) opnieuw een competitie onder sommeliers van 12 verschillende landen, om de beste kennis van Zuid-Afrikaanse wijn. De finales worden gehouden in oktober gehouden in Paarl. De Nederlandse sommelier Jasper van Hoogen vertegenwoordigt daar Nederland.

 

Volgens Su Birch, CEO van WOSA heeft marktonderzoek van Euromonitor uitgewezen dat de verkoop van wijn in de horeca in de landen waar de voorrondes van de WOSA Sommelier Cup worden gehouden de komende vijf jaar met 31% zal stijgen tot 5 miljard liter in 2018. “Daarom wordt het voor ons steeds belangrijker om met sommeliers te werken, want zij behoren tegenwoordig tot de meest invloedrijke wijnprofessionals. Ze hebben in bepaalde delen van de wereld, zoals in de V.S., in Europa en delen van Azië bijna de status van celebrity bereikt, als eigenaren van toprestaurants en met wijnen onder eigen label”.

 

Er komen voorrondes in de V.S., Canada, Engeland, Duitsland, Zweden, Finland, Noorwegen, Rusland, China en in Hong Kong, waar ook sommeliers uit overige Aziatische landen welkom zijn.

 

Deze week was het de beurt aan Nederland en België. De wedstrijd speelde zich af in Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, waar 15Nederlanders en drie Belgen om de hoofdprijzen streden: twee tickets (één namens België en één namens Nederland) naar de eindronde in Zuid-Afrika.

 

De wedstrijd bestond uit een proeftechnische en een theoretische test. Eerst kregen de deelnemers, onder wie sommeliers van bekende restaurants uit Nederland en België, zes wijnen te proeven, waarbij werd gevraagd naar het druivenras, de herkomst, het oogstjaar, het alcoholpercentage, de producent en een proefnotitie. Vervolgens moesten twintig theorievragen (multiple choice) worden beantwoord.

 

De winnaars werden tijdens de lunch in restaurant Bridges bekend gemaakt door Sara Channell, namens WOSA verantwoordelijk voor de Benelux. Van de Belgische deelnemers ging Joachim Bauwens, sommelier van restaurant Bacchus in Aalter, er met de hoofdprijs vandoor. Respectievelijk twee en drie werden Wesley Noë van Wijnspeciaalzaak De Wijngaard in Brugge en David de Borger van restaurant Gulden Anker in Mechelen. Bij de Nederlanders won Jasper van den Hoogen, die een thuiswedstrijd speelde. Hij is sinds mei 2012 chef sommelier bij Sofitel Legend The Grand. Arjen Pleij, food & beverage- manager bij Kasteel Engelenburg in Brummen, en Lotte Wolf van restaurant Oud Sluis, werden tweede en derde.

 

 

In de finale-jury zitten Master Sommelier Ronan Sayburn uit Engeland, hoofd van de wijnafdeling van de prestigieuze Dorchester Collection UK; Totte Steneby, voormalig winnaar van zowel de Zweedse als de Scandinavische kampioenschappen voor sommeliers en jurylid bij de Decanter World Wine Awards; Neil Grant, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Sommelier Association (SASA); Higgo Jacobs, lid van het proefteam van de beroemde Platter-gids (Platter's South African Wine Guide; dé gids voor Zuid-Afrikaanse wijnen); en Jörg Pfützner, ook lid van het proefteam van de Platter-gids en als ex-sommelier van het  Kaapse restaurant Aubergine lid van SASA.